Het bittere kruid (film): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:
''Het Bittere Kruid'' gaat over het joodse meisje Sara en de ondergang van haar familie tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]]. Sara wordt in 1942 plotseling ontslagen uit het [[sanatorium]] waar ze voor [[tuberculose]] wordt behandeld. Het blijkt dat de vader van Greet, haar hartsvriendin in het sanatorium, als [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB'er]] heeft geëist dat Sara wordt verwijderd.
''Het Bittere Kruid'' gaat over het joodse meisje Sara en de ondergang van haar familie tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]]. Sara wordt in 1942 plotseling ontslagen uit het [[sanatorium]] waar ze voor [[tuberculose]] wordt behandeld. Het blijkt dat de vader van Greet, haar hartsvriendin in het sanatorium, als [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB'er]] heeft geëist dat Sara wordt verwijderd.


Bij thuiskomst in Amersfoort wordt Sara direct geconfronteerd met de harde werkelijkheid van de oorlog. Joden moeten een [[Jodenster|ster]] dragen en naar het joodse [[getto]] in Amsterdam verhuizen. Ook Sara's ouders worden gedwongen om te vertrekken. Sara, haar broer David en zijn vriendin Lottie blijven achter. Na een onbenullige ruzie reist ook Sara naar Amsterdam. Daar ontmoet ze in het geheim weer haar vriendin Greet. Greet is ongeneeslijk ziek, maar leidt met haar ouders een luxe leven in een gevorderde joodse villa. Geëmotioneerd verbreekt Sara de vriendschap. Tijdens het laatste sabbatmaal worden Sara's ouders opgepakt. Sara ontsnapt en besluit samen met David en Lottie naar [[Palestina]] te vluchten. Het plan mislukt, alleen Sara ontsnapt aan de Duitsers. Op haar eerste onderduikadres viert ze [[Pesach]], het joodse paasfeest. Sara zal als enige van haar familie de oorlog overleven.
Bij thuiskomst in Amersfoort wordt Sara direct geconfronteerd met de harde werkelijkheid van de oorlog. Joden moeten een [[Jodenster|ster]] dragen en naar het joodse [[getto]] in Amsterdam verhuizen. Ook Sara's ouders worden gedwongen om te vertrekken. Sara, haar broer David en zijn vriendin Lottie blijven achter. Na een onbenullige ruzie reist ook Sara naar Amsterdam. Daar ontmoet ze in het geheim weer haar vriendin. Deze is ongeneeslijk ziek, maar leidt met haar ouders een luxe leven in een gevorderde joodse villa. Geëmotioneerd verbreekt Sara de vriendschap. Tijdens het laatste sabbatmaal worden Sara's ouders opgepakt. Sara ontsnapt en besluit samen met David en Lottie naar [[Palestina]] te vluchten. Het plan mislukt, alleen Sara ontsnapt aan de Duitsers. Op haar eerste onderduikadres viert ze [[Pesach]], het joodse paasfeest. Sara zal als enige van haar familie de oorlog overleven.


==Rolverdeling==
==Rolverdeling==

Versie van 25 nov 2012 23:35

Het bittere kruid
Regie Kees van Oostrum
Producent Rob Houwer
Scenario Maurice Noel
Marga Minco (roman)
Muziek Loek Dikker
Distributie Rob Houwer filmproducties
Première 25 april 1985
Genre Biografie
Drama
Oorlog
Speelduur 89 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het bittere kruid (internationale titel: Bitter Sweet) is een Nederlandse speelfilm uit 1985 van Kees van Oostrum, deels gebaseerd op de roman Het bittere kruid van Marga Minco.

Marga Minco was na het zien van de film allerminst gelukkig met het resultaat, dat ze teveel vond afwijken van haar boek. Ze wilde de film dan ook laten verbieden, maar dat gebeurde niet. Er kwam wel in de titelrol een vermelding dat Minco zich als schrijfster van het boek "Het bittere kruid" distantieerde van de film met dezelfde titel.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het Bittere Kruid gaat over het joodse meisje Sara en de ondergang van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sara wordt in 1942 plotseling ontslagen uit het sanatorium waar ze voor tuberculose wordt behandeld. Het blijkt dat de vader van Greet, haar hartsvriendin in het sanatorium, als NSB'er heeft geëist dat Sara wordt verwijderd.

Bij thuiskomst in Amersfoort wordt Sara direct geconfronteerd met de harde werkelijkheid van de oorlog. Joden moeten een ster dragen en naar het joodse getto in Amsterdam verhuizen. Ook Sara's ouders worden gedwongen om te vertrekken. Sara, haar broer David en zijn vriendin Lottie blijven achter. Na een onbenullige ruzie reist ook Sara naar Amsterdam. Daar ontmoet ze in het geheim weer haar vriendin. Deze is ongeneeslijk ziek, maar leidt met haar ouders een luxe leven in een gevorderde joodse villa. Geëmotioneerd verbreekt Sara de vriendschap. Tijdens het laatste sabbatmaal worden Sara's ouders opgepakt. Sara ontsnapt en besluit samen met David en Lottie naar Palestina te vluchten. Het plan mislukt, alleen Sara ontsnapt aan de Duitsers. Op haar eerste onderduikadres viert ze Pesach, het joodse paasfeest. Sara zal als enige van haar familie de oorlog overleven.

Rolverdeling