Alexander Duff: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
66 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
hoofdletters
k (r2.7.1) (Robot: toegevoegd: zh:亚历山大·达夫,第一代法夫公爵)
(hoofdletters)
 
== Jeugd ==
Alexander werd geboren in 1849 te Edinburgh als de enige zoon van James Duff en diens echtgenote Lady Agnas Hay, dochter van William Hay, de 18e Graafgraaf van Errol, en van Lady Elizabeth FitzClarence, een buitenechtelijke dochter van koning [[Willem IV van het Verenigd Koninkrijk]]. Zijn vader erfde het graafschap [[Fife]] in [[1857]], waardoor hij de 5de Graafgraaf Fife werd. Alexander kreeg hierop de titel Burggraafburggraaf Macduff. Hij groeide op met vier zussen (Ida, Anna, Alexina en Agnes).
 
Hij ging van [[1863]] tot [[1866]] naar [[Eton College]]. Alexander was parlementslid voor het [[Schotland|Schotse]] kiesdistrict Elginshire en Nairnshire van [[1873]] tot [[1879]] en had jarenlang verschillende militaire functies. Op [[7 augustus]] [[1879]] stierf zijn vader en volgde hij hem op als de 6de Graafgraaf Fife in de Ierse adelstand. In 1881 ridderde koningin [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk|Victoria]] hem in de [[Orde van de Distel]]. Ook schonk ze hem in [[1885]] de titel Graafgraaf van Fife in de Britse adelstand.
 
== Huwelijk en gezin ==
Alexander trad op [[27 juni]] [[1889]] in een privé-kapel van [[Buckingham Palace]] in het huwelijk met de achttien jaar jongere prinses [[Louise van het Verenigd Koninkrijk]], dochter van de toenmalige [[Prins van Wales|Prinsprins en Prinsesprinses van Wales]] (de latere koning [[Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk|Eduard VII]] en koningin [[Alexandra van Denemarken|Alexandra]]). Twee dagen na de bruiloft schonk koningin Victoria Alexander de titel Hertoghertog van Fife en Markiesmarkies van Macduff in de Britse adelstand. In de officiële papieren hiervoor stond dat deze titels over zouden gaan op een mannelijke erfgenaam. Het paar kreeg uiteindelijk in [[1890]] één zoon, Alastair, hij stierf echter na de geboorte. Later kreeg het paar nog twee dochters, [[Alexandra, Hertogin van Fife|Alexandra]] (1891-1959) en [[Maud van Fife|Maud]] (1893-1945). Daarom werden er nieuwe documenten opgesteld, zodat ook
een dochter de titels kon erven bij gebrek aan een mannelijke erfgenaam. Bovendien benoemde koning Eduard VII Louise in 1905 tot ''[[Princess Royal]]''. Ook besloot de koning dat Alexandra en Maud, de dochters van Louise, de titel “Prinses"prinses van Groot-Brittannië en Ierland”Ierland" zouden krijgen en de aanspreektitel “Hoogheid”"Hoogheid". Vanaf dat moment droegen de prinsessen dus niet meer de titels van hun vader en heetten ze Hare Hoogheid Prinses Alexandra van Fife en Hare Hoogheid Prinses Maud van Fife.
 
== Verdere levensloop ==
In [[1902]] kreeg Alexander het eerbetoon de Koninklijke Victoriaanse Ketting toegekend. Zijn schoonbroer [[George V van het Verenigd Koninkrijk|George V]] benoemde hem ook nog tot [[Orde van de Kousenband|Extraextra Ridderridder van de Kouseband]]. Vervolgens werd hij nog geridderd in de [[Orde van het Bad]] en werd hij een van de persoonlijke raadgevers van de vorst. Tijdens de kroning van zijn schoonvader tot Eduard VII in [[1902]] en van zijn schoonbroer tot George V in [[1911]] had Alexander een speciale ceremoniële functie als de zogenaamde “Lord"Lord High Constable”Constable".
 
In december [[1911]] leden Alexander en zijn gezin schipbreuk voor de kust van [[Marokko]], terwijl hij op weg was naar [[Geschiedenis van modern Egypte#Britse_bezetting_.281882-1952.29|Egypte]]. Ze bleven allemaal ongedeerd, maar Alexander kreeg [[pleuritis]], waarschijnlijk het gevolg van de schipbreuk. Hij stierf in Aswan, Egypte, in januari 1912. Prinses Alexandra volgde vervolgens haar vader op als de tweede Hertoginhertogin van Fife en Gravingravin van Macduff. Bij gebrek aan een mannelijke opvolger kwamen zijn andere titels te vervallen, waaronder die van Markiesmarkies van Macduff. Alexander werd begraven in de privé-kapel van het Mar Lodge Mausoleum te Breamer, [[Aberdeenshire]].
 
{{DEFAULTSORT:Duff, Alexander}}
[[Categorie:Britse adel]]
[[Categorie:Hertog|Fife, Alexander Duff hertog van]]
[[Categorie:Ierse adel]]
 
330.279

bewerkingen

Navigatiemenu