Verzamelstoornis: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.2+) (Robot: gewijzigd: es:Síndrome de acaparador compulsivo
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: no:Samlemani
Regel 28: Regel 28:
[[it:Disposofobia]]
[[it:Disposofobia]]
[[ja:ごみ屋敷]]
[[ja:ごみ屋敷]]
[[no:Samlemani]]
[[pl:Syllogomania]]
[[pl:Syllogomania]]
[[pt:Acumulação compulsiva]]
[[pt:Acumulação compulsiva]]

Versie van 28 nov 2012 18:21

Verzamelzucht of verzamelwoede is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-IV indeling deel uit maakt van het obsessieve-compulsieve spectrum. Verzamelzucht is doorgaans egosyntoon, dat wil zeggen dat de persoon zich er prettig bij voelt. Behandeling van verzamelwoede met serotonineheropnameremmers, middelen die bij de meeste obsessieve-compulsieve aandoeningen effect sorteren, blijkt in de meeste gevallen geen effect te hebben.[1] Wel is een kortdurende succesvolle behandeling met antipsychotica gedocumenteerd.

Iemand met verzameldrang is vrijwel de hele dag bezig met het verzamelen, waarbij de persoon zelf dit niet als problematisch ervaart. Vaak wordt het zelfs als nuttig en aangenaam gezien.

Karakteristieken van patiënten

Winsberg et al. beschrijven een onderzoek van 20 patiënten met verzamelzucht. Hierbij bleek dat 35% (7 van de 20) reeds voor het 12e levensjaar begon met verzamelen. 85% (17 van de 20 gevallen) had een familielid dat ook verzamelde, doorgaans (16 van de 17) in de eerste graad. 80% (16 van de 20) verzamelen kranten en tijdschriften en 80% (16 van de 20) ervoer het verzamelen als egosyntoon. Ook Fouwels en Appelhof beschrijven een geval waarbij kranten en tijdschriften verzameld werden.[2]