Douanerechten: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k
*de vrachtkosten
*de verzekeringskosten
Om de juiste hoogte van de douanerechten te kunnen achterhalen, zal de douane het product indelen onder een decimale code. Deze code wordt [[TARIC code]] genoemd en de eerste vier tot zes cijfers zijn over de hele wereld het zelfdehetzelfde.
 
== Inning van de douanerechten ==
De inning van de douanerechten is voorbehouden aan de [[douane]]. (In bepaalde gevallen zijn ook de productschappen belast met de inning van de douanerechten. De douanerechten zijn direct opvraagbaar bij de invoer. Ook particulieren die producten invoeren, moetmoeten aangifte doen en meteen de eventuele douanerechten betalen. De douane maakt geen verschil tussen particulieren en bedrijven, de douanerechten zijn voor beide groepen hetzelfde. Zoals reeds gezegd heft de douane de douanerechten over de waarde van de goederen. Dit kan nog wel eens leiden tot misverstanden. Soms zegt een bedrijf dat het in te voeren product geen waarde heeft. Bijvoorbeeld als men een monster invoert. Het is echter aan de douane om te bepalen of een goed waarde heeft of niet. Zo kan ook een monster waarde hebben. Alleen monsters die ongeschikt zijn voor verkoop, worden door de douane aangemerkt als monster zonder waarde. Eenmaal betaalde invoerrechten kunnen niet worden teruggevraagd. De Douanedouane draagt die af aan het [[Ministerieministerie van Financiën]], dat zorg draagt voor de afdracht van de rechten aan de [[EU]]. De douanerechten worden alleen geheven aan buitengrenzen van de EU. Tussen de verschillende EU-lidstaten worden geen invoerrechten geheven en geldt een vrij verkeer van goederen. Om die reden zijn ook de douanecontroles aan de EU-binnengrenzen opgeheven.
 
== Bindende tariefinlichting ==
Sinds 1 januari 1991 geeft de Douanedouane schriftelijke inlichtingen over de goederencode. Dit wordt een BTI genoemd, een Bindende Tariefinlichting. De Douanedouane moet een BTI binnen drie maanden afgeven. De geldingsduur is zes jaar. De BTI verliest zijn geldigheid als de aanvrager onjuiste informatie over het product heeft verstrekt. De geldigheid kan ook nietig worden als de nomenclatuur voor de goederencodes wijzigt en/of de commissie van de EU de goederen anders indeelt.
 
== Tariefmaatregelen ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu