Superkracht: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
25 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
k
clean up, replaced: Spider-ManSpider-Man met AWB
k (Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Heilige - Verwijzing(en) gewijzigd naar Heilig)
k (clean up, replaced: Spider-ManSpider-Man met AWB)
In de negentiende eeuw vindt er een overgang plaats van het bovennatuurlijke en geestelijke naar het meer fysieke, maar nu wordt de simpele biologische superioriteit aangevuld door fantastische extrapolaties van [[technologie|technologische]] en [[natuurkunde|natuurkundige]] ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld hiervan is [[Spring Heeled Jack]] die vanaf 1837 in Engeland waargenomen wordt en waarvan de perceptie een mengsel is van de concepten van [[demoon]] en superheld. Zijn vermeende vermogens worden al snel niet meer verklaard door magische krachten maar door technische snufjes: zijn speciale springlaarzen. Er ontstaat een pulplectuur waarin hij de rol van held speelt.
 
In de twintigste eeuw wordt de volgende stap gezet: de speciale krachten worden niet alleen als aanvulling door de techniek verschaft, zoals nog bij [[Batman (personage)|Batman]], de biologische kracht zelf van de superheld wordt nu door de wetenschap verklaard of veroorzaakt: hij is een [[mutant]], zoals de [[X-Men (strip)|X-men]] of een resultaat van een experiment, zoals [[Spider-Man (stripfiguur)|Spider-Man]] en de [[Hulk (strip)|Hulk]]. Nog nauwer wordt de band met de wetenschap als de krachten niet meer een overdrijving zijn van de normale spierkracht maar een omzetting van het oude idee van magische vermogens tot een beheersing van alle natuurkrachten die de fysica ontdekt heeft, desnoods uitgebreid met een paar verzonnen fenomenen. Het lichaam van de superheld is zijn eigen magisch voorwerp geworden: het is onverwoestbaar, kan vliegen, door muren lopen, stralen uitzenden of de aard van materie veranderen. De oude goddelijke afkomst duikt weer op, maar in de vorm van een [[buitenaards]]e oorsprong: [[Superman]] komt van een andere planeet. De spirituele kracht van de Middeleeuwen is vervangen door [[paranormaal|paranormale]] vermogens als [[telepathie]] en [[telekinese]].
 
Aangezien beperkingen verhaaltechnisch beter werken dan [[almacht]], kwamen de schrijvers er al snel toe om iedere held zijn specialiteit te geven, zodat hij niet alles kan — en als tegenhanger van de superkracht zelfs een speciale superkwetsbaarheid: Superman kan bijvoorbeeld uitgeschakeld worden door [[kryptoniet]], net zoals Achilles zijn kwetsbare hiel had.
47.040

bewerkingen

Navigatiemenu