Priscilla en Aquila: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.3) (Robot: toegevoegd: ru:Акила (апостол от 70)
MexicanoBot (overleg | bijdragen)
Regel 10: Regel 10:


==Korinte==
==Korinte==
Priscilla en Aquila waren tentenmakers of leerbewerkers. Als ze nog maar kort in [[Korinthe (stad)|Korinthe]] wonen, ontmoeten ze hun collega [[Paulus (apostel)|Paulus]] die naast zijn apostelschap het zelfde beroep uitoefende.<ref>Handelingen 18:3-4</ref> In 52 maken Priscilla en Aquila samen met Paulus de oversteek naar [[Efeze]].
Priscilla en Aquila waren tentenmakers of leerbewerkers. Als ze nog maar kort in [[Korinthe (stad)|Korinthe]] wonen, ontmoeten ze hun collega [[Paulus (apostel)|Paulus]] die naast zijn apostelschap hetzelfde beroep uitoefende.<ref>Handelingen 18:3-4</ref> In 52 maken Priscilla en Aquila samen met Paulus de oversteek naar [[Efeze]].


==Efeze==
==Efeze==

Versie van 16 dec 2012 16:35

Het echtpaar Aquila en Priscilla worden in het Nieuwe Testament, beschreven als leerbewerkers of tentenmakers, die tevens medewerkers waren van de apostel Paulus.

Prisca en Aquila

Regelmatig wordt bij dit echtpaar de vrouw, Prisca, verkleinwoord Priscilla, voorop gezet. Het lijkt er ook op dat zij vaak het initiatief nam.

Afkomstig uit Rome

Waarschijnlijk was het echtpaar twee van de eerste christenen van de gemeente te Rome, die ze misschien wel gesticht hebben. Handelingen van de Apostelen vertelt, dat ze Rome hadden moeten verlaten toen keizer Claudius I de Joden uit de stad verbande.[1] Suetonius vertelt, dat Claudius in het jaar 49 de Joden verbande “omdat ze voortdurend in oproeren verwikkeld waren op aanstoken van ene Chrestos”.[2] Suetonius schreef geruime tijd (60 jaar) na de gebeurtenissen. Het is mogelijk dat er geen conflicten plaatsvonden “op aanstoken van ene Chrestos” , maar dat er onenigheid was ontstaan over Christus.

Korinte

Priscilla en Aquila waren tentenmakers of leerbewerkers. Als ze nog maar kort in Korinthe wonen, ontmoeten ze hun collega Paulus die naast zijn apostelschap hetzelfde beroep uitoefende.[3] In 52 maken Priscilla en Aquila samen met Paulus de oversteek naar Efeze.

Efeze

Paulus gaat vanuit Efeze eerst op reis naar Jeruzalem, terwijl Priscilla en Aquila te Efeze blijven. Daar ontmoeten ze Apollos die nader onderricht in het geloof krijgt van het echtpaar. Als Paulus weer in Efeze komt, hebben Priscilla en Aquila een gemeente bij hen aan huis. [4] In de drie jaar dat Paulus te Efeze blijft werken staan ze hem bij, en zetten zelfs hun leven voor hem in de waagschaal. Zowel Paulus als de niet-Joodse gemeenten zijn hen zeer dankbaar.<Romeinen 16:3;I Korintiërs 16:19; 2 Timotheüs 4:19</ref>

Rome

In het jaar 54 wordt Claudius I door zijn vrouw vermoord, haar zoon Nero bestijgt de troon. Kennelijk konden de Joden daarna weer terugkeren, want als Paulus in 57 De brief van Paulus aan de Romeinen schrijft, laat hij Prisca en Aquila en de gemeente bij hen aan huis hartelijk groeten.

Heilig

In het katholicisme is Priscilla een heilige, haar naamdag valt in de Rooms-katholieke Kerk op 8 juli en in de Oosters-orthodoxe Kerken op 14 juli.

Er zijn nog andere heiligen met de naam Prisca of Priscilla:

Bronnen

  1. Handelingen 18:1
  2. [1] Suetonius; De Vita XII Caesarum; Claudius 25.4.
  3. Handelingen 18:3-4
  4. I Korintiërs 16:19
  • F.F.Bruce; Mensen rondom Paulus (The Pauline Circle, Boekencentrum 1986

Externe link