Glottogonie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  8 jaar geleden
zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, replaced: éénd → eend met AWB
k (r2.7.1) (Robot: interwiki gewijzigd van fa:پیدایش زبان naar fa:منشأ زبان)
(zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, replaced: éénd → eend met AWB)
Het taalvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen die de mens onderscheiden van de andere dieren. Het is aannemelijk dat taal ontstaan is in de evolutie van de [[homo erectus]] naar de [[homo sapiens]]. Op taalkundig gebied zijn er daarvoor maar weinig materiële bronnen.
 
De vraag of ook dieren een taal hebben wordt niet éénduidigeenduidig beantwoord. De taal van de paardenfluisteraar betreft een reeks standaard-uitdrukkingen als "lokroep" en "waarschuwen voor gevaar", die meer instinctieve reactiewijzen zijn dan door het subject gecreëerde taal. Daarbij lijken bewegingen, gebaren en houdingen minstens even belangrijk als klank.
 
De vraag of taal op één plaats is ontstaan blijft moeilijk te beantwoorden. Voorlopig houden de meeste wetenschappers het bij de stelling dat de huidige talen voortkomen uit één stamtaal, omdat ook de huidige menselijke populatie verondersteld wordt af te stammen van één gemeenschappelijke Oost-Afrikaanse voorvader. Geschreven taal is veel later ontstaan dan gesproken taal.
131.285

bewerkingen

Navigatiemenu