Abdülmecit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: eu:Abdulmezid I.a
JackieBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: interwiki gewijzigd van zh:阿卜杜勒-邁吉德一世 naar zh:阿卜杜勒-邁吉德一世
Regel 72: Regel 72:
[[ur:عبد المجید اول]]
[[ur:عبد المجید اول]]
[[vi:Abdül Mecid I]]
[[vi:Abdül Mecid I]]
[[zh:阿卜杜勒-邁吉德一世]]
[[zh:阿卜杜勒邁吉德一世]]

Versie van 23 dec 2012 15:31

Abdülmecit
Abdülmecit
23 april 1823 - 25 juni 1861
Voorganger:
Mahmut II
Sultan
1839 tot 1861
Opvolger:
Abdülaziz
Ottomaanse sultans

Abdülmecit (Arabisch: عبد المجيد الأول) (andere spellingsvormen zijn bijvoorbeeld 'Abd ül-Mecid en Abd-ul-Mejid) (Istanbul, 23 april 1823 — aldaar, 25 juni 1861) was sultan van het Ottomaanse Rijk en volgde zijn vader Mahmud II op op 2 juli 1839.

De jonge sultan probeerde het verval van het rijk te voorkomen door het te moderniseren. Enkele maanden na zijn aantreden kondigde zijn regering het 'Decreet van de Rozentuin' af, waarmee de periode van het Tanzimaat begon. Christenen en Joden zouden voortaan aanspraak hebben op dezelfde behandeling door de overheid en de justitie. Belastinghervorming en dienstplicht zouden een einde moeten maken aan willekeur.

Zijn regering werd echter ook gekenmerkt door opkomend nationalisme in het rijk, vanwege de aanvallen door Europese grootmachten.

Abdülmecit, vader van niet minder dan 4 sultans (Murat V, Abdülhamit II, Mehmet V Reşat en Mehmet VI Vahdeddin (de allerlaatste sultan van het Osmaanse Rijk), liet grote restauratiewerken uitvoeren aan de Hagia Sophia onder supervisie van de Zwitserse bouwkundige Gaspar Fossati.

Zie de categorie Abdül Mecid I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.