Industrial metal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
k Robot: toegevoegd: pt:Metal industrial
Synthebot (overleg | bijdragen)
k r2.7.3) (Robot: verwijderd: sr:Индустријал метал
Regel 65: Regel 65:
[[simple:Industrial metal]]
[[simple:Industrial metal]]
[[sk:Industriálny metal]]
[[sk:Industriálny metal]]
[[sr:Индустријал метал]]
[[sv:Industrimetal]]
[[sv:Industrimetal]]
[[th:อินดัสเทรียลเมทัล]]
[[th:อินดัสเทรียลเมทัล]]

Versie van 8 jan 2013 14:41

Heavy metal
Hoofdartikel heavy metal
Stilistische oorsprong blues, rock-'n-roll, klassieke muziek
Culturele oorsprong jaren zestig, Europa, Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
gitaar, basgitaar, drumstel, keyboard
Populariteit wereldwijd
Subgenres
avant-gardemetal · black metal · deathmetal · doommetal · folkmetal · gothic metal · groovemetal · hairmetal · neo-classical metal · new wave of British heavy metal · powermetal · progressieve metal · speedmetal · thrashmetal · Vikingmetal
Fusiongenres
alternatieve metal · blackened deathmetal · funkmetal · grindcore · industrial metal · melodieuze deathmetal · metalcore · nu metal · rapcore · sludgemetal · stonerrock · symfonische metal · thrashcore
Regionale scenes
Göteborgmetal · new wave of British heavy metal · Bay Area-thrashmetal
Verwante onderwerpen
mode · geschiedenis · bands · muzikanten · metal-umlaut
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Industrial metal is een muziekstijl gebaseerd op het oudere industrial en het nieuwere metal. Ministry, White Zombie en Godflesh kwamen als eerste met een metalgenre op de proppen waarbij ook andere muzikanten dan de klassieke gitarist(en), bassist, drummer en zanger(es) deel aanwezig waren. Van deze drie groepen was het White Zombie dat de meeste mainstream invloed had. Later spande Ministry de troon met hun geluid dat met elk album steeds ruiger werd.

Deze groepen gingen keyboards en samples op de achtergrond als extra element gebruiken. Door de jaren heen is dat element meer naar de voorgrond gekomen in de industrial metal, en tegenwoordig zijn er zelf bands met meerdere keyboardspelers die als hoofd-ingrediënt in de groep horen. Vanuit de andere richting waren er ook industrial-groepen zoals KMFDM en die Krupps die de gitaar een plaats in hun muziek gaven. Gezamenlijk gaf dit daardoor een metalgenre met een duidelijke jaren 1980 techno-invloed. Kenmerkend voor het genre zijn Duitstalige teksten en distopia-lyrics.

Ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van industrial metal is de Duitse band Rammstein. Andere bands zijn: Oomph!, Megaherz, Eisbrecher en Fear Factory.

Bands