Afkondiging van de wet: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
19 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (wijziging op verzoek, zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots met AWB)
Geen bewerkingssamenvatting
De '''afkondiging van een wet''' (in de formele zin) is in [[België]] de handeling waarbij de [[Koning (titel)|koning]] als hoofd van de [[uitvoerende macht]] het bestaan van de [[wet in formele zin|wet in de formele zin]] (van het [[Parlement]]) bevestigt en de uitvoering ervan beveelt. Artikel 109 van de [[Belgische Grondwet|Grondwet]] bepaalt: 'De Koning bekrachtigt de wetten en kondigt ze af'.
 
De afkondiging van de wet impliceert ook de bevestiging door de Koning dat de wet op regelmatige wijze tot stand is gekomen. De wetten in de formele zin moeten, wanneer ze een [[aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet]] betreffen, worden aangenomen door de [[Kamer van volksvertegenwoordigersVolksvertegenwoordigers]] en de [[Senaat (België)|Senaat]]. Kamer en Senaat moeten identiek dezelfde tekst hebben aangenomen. Het afkondigen van de wet door de Koning houdt in het bijzonder in dat de Koning bevestigt dat de wet door Kamer én Senaat in dezelfde bewoordingen is goedgekeurd.
 
Uit artikel 109 van de Grondwet leidt men af dat alleen de Koning de wetten kan afkondigen. Hieruit volgt dat een 'wet' (in een aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet) die alleen maar door de Kamer van volksvertegenwoordigers zou zijn aangenomen, maar die (per vergissing) door de Koning zou zijn afgekondigd, toch door de hoven en rechtbanken zou moeten toegepast worden. De hoven en de rechtbanken kunnen niet in de plaats van de Koning onderzoeken of een wet van het parlement op regelmatige wijze is tot stand gekomen.
Een zogenaamde [[oorlogsbesluitwet]], die beschouwd werd als een regelmatige akte van de [[wetgevende macht]], werd eveneens afgekondigd. Aldus gaf de [[regering]] in [[Londen]] te kennen dat een dergelijke [[besluitwet]] volkomen gelijkwaardig was aan de wet in de formele zin.
 
Hetgeen gezegd werd over de draagwijdte en de betekenis van de afkondiging van een wet (dat niemand in de plaats van de Koning mag onderzoeken of een wet regelmatig is tot stand gekomen) geldt [[mutatis mutandis]] ook voor de afkondiging van een [[Decreet (staatsrecht)|decreet]] of van een [[ordonnantie]].
 
{{Appendix||2=
18.130

bewerkingen

Navigatiemenu