Benee Brak: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
TjBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: gv:Bnei Brak
Regel 47: Regel 47:
[[fa:بنی برق]]
[[fa:بنی برق]]
[[fr:Bnei Brak]]
[[fr:Bnei Brak]]
[[gv:Bnei Brak]]
[[he:בני ברק]]
[[he:בני ברק]]
[[id:Bnei Brak]]
[[id:Bnei Brak]]

Versie van 29 jan 2013 20:27

Bnei Brak
בני ברק
Stad in Israël Vlag van Israël
Vlag van Bnei Brak
Wapen van Bnei Brak
Benee Brak (Israël)
Benee Brak
Situering
District (mechoz) Tel Aviv
Coördinaten 32° 5′ NB, 34° 50′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
150.800
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Israël

Bnei Brak (בני ברק; ook wel bekend als Bene Beraq) is een stad in Israël in de centrale kuststrook, even ten oosten van Tel Aviv en pal tussen Ramat Gan en Petach Tiqwa. Alle zijn een gedeelte van de metropool Goesj Dan. De stad Bnei Brak valt onder het district Tel Aviv.

Bnei Brak had 138.900 inwoners in september 2003, waarvan de meesten charedische joden en verkreeg stadsrechten in 1950. Inmiddels heeft de stad 150.800 (dec 2007) inwoners. De statistische verhouding tussen mannen en vrouwen is bijzonder evenredig: op elke 1000 mannen zijn er 1001 vrouwen (eind 2001). Met minder dan 1000 euro per maand (eind 2001), ligt het gemiddelde inkomen van de bevolking laag.

De stad gaat prat op vele bekende rabbijnen. Eén achterstandswijk in de stad, Pardes Katz, telt ook een aanzienlijke - maar krimpende - niet-religieuze bevolking. Behalve bekende Israëlische onderwereldbaronnen, groeide hier de Israëlische judoka Ariel Zeevi op. Hij won een bronzen medaille op de Olympische Zomerspelen 2004 in Athene in de categorie mannen tot 100 kg.

Het grootste deel van de stad bestaat uit charedisch joodse wijken. Hier bevinden zich vele tientallen orthodox-joodse scholen voor alle leeftijden. Bnei Brak staat bekend als zeer religieus. De wekelijkse rustdag Sjabbat wordt er strikt nageleefd, onder andere door middel van het fysiek afsluiten van straten om autoverkeer te stoppen.

Beroemde rabbijnen zijn rabbijn Nissim Karelitz en rabbijn Aharon Leib Shteinman, beiden behorend tot de Litouwse stroming van het charedisch jodendom, en rabbijn Shmuel HaLevi Wosner. Chassidische groepen met hoofdkwartier in Bnei Brak zijn onder andere Vizhnitz-Bnei Brak, Nadvorna, Chernobyl, Machnovka, Modzitz, Sadigura en Slonim.

Geboren

Zie de categorie Bnei Brak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.