Trofiegraad: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met 'De trofiegraad (Grieks: εύτροφος = eutroof) geeft de voedselrijkdom van de water aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezighei...'
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De trofiegraad ([[Grieks]]: εύτροφος = eutroof) geeft de voedselrijkdom van de water aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezigheid van [[Nitraat|nitraten]] en [[fosfaten]]. Deze stoffen zijn belangrijk voor de voeding van planten. Er dient rekening gehouden te worden met het bufferend vermogen van water en diens bodem. Binnen de trofie is er een schaalverdeling.
De '''trofiegraad''' ([[Grieks]]: εύτροφος = eutroof) geeft de voedselrijkdom van water aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezigheid van [[Nitraat|nitraten]] en [[fosfaten]]. Deze stoffen zijn belangrijk voor de voeding van planten. Er dient rekening gehouden te worden met het bufferend vermogen van water en diens bodem. Binnen de trofie is er een schaalverdeling.


== Schaalverdeling ==
== Schaalverdeling ==

Versie van 15 feb 2013 20:01

De trofiegraad (Grieks: εύτροφος = eutroof) geeft de voedselrijkdom van water aan. De voedselrijkdom wordt mede bepaald door de aanwezigheid van nitraten en fosfaten. Deze stoffen zijn belangrijk voor de voeding van planten. Er dient rekening gehouden te worden met het bufferend vermogen van water en diens bodem. Binnen de trofie is er een schaalverdeling.

Schaalverdeling

Oligotroof

Dit water bevat weinig organische stoffen en de organische productie zal dan ook laag zijn. Doordat er weinig ionen aanwezig zijn in het water zal er weinig plantengroei en algengroei plaatsvinden. Het water is helder en na de zomerdepressie is 70% van het zuurstof verzadigd en kunnen de ionen geen bindingen meer aangaan.

Mesotroof

Het water bevat meer nutriënten dan mesotroof water. Mesotroof is een overgangsfase tussen oligotroof en eutroof. He$t water is nog steeds helder. In het water begint er echter wel fytoplankton te groeien. Na de zomerdepressie is 30 tot 70 procent van de aanwezige zuurstof verzadigd.

Eutroof

Eutroof water is fosfaatrijk. Door de aanwezige voedingsstoffen kan plankton ontstaan. De lichtdoorlatendheid van het water neemt hierdoor af. In de hypolimnion van het water bevind zich nauwelijks zuurstof. De epilimnion is oververzadigd met zuurstof door de fotosynthese van de algen en waterplanten.

Hypertrofisch/polytroof

Door de algengroei in de zomer is de zuurstof voorraad grotendeels verbruikt. Door het lage zuurstofgehalte treed er vissterfte op.

zie ook