C-boot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Michiel TM (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Michiel TM (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:
* [[Roeien (sport)]]
* [[Roeien (sport)]]
* [[Gladde boot (roeien)]]
* [[Gladde boot (roeien)]]
* [[B-boot (roeien)
* [[B-boot (roeien)]]


{{Navigatie roeiboten}}
{{Navigatie roeiboten}}

Versie van 26 feb 2013 22:38

Een C2 roeiboot in actie op de Amstel

Een C-boot is een type roeiboot dat voornamelijk word gebruikt voor recreatief roeien, training en toertochten. Daarnaast zijn ze soms ook een wedstrijdnummer op de langere wedstrijden.

Eigenschappen

Een C-boot is veel breder dan een wedstrijdboot. Hierdoor is er minder training en ervaring vereist om in dit type te kunnen roeien. Zo is een vierpersoonsboot gebruikt voor wedstrijden meestal niet breder dan 50 cm terwijl de breedte van een C-vier ongeveer rond de 80 cm ligt.

Een ander kenmerk is dat een C-boot, in tegenstelling tot een wedstrijdboot, over een buitenkiel beschikt. Hierdoor heeft een C-boot een grotere koersvastheid waardoor er ook een groter roer vereist is. Deze is aan de achtersteven van het schip bevestigd en niet, zoals bij een wedstrijdboot, onder de boot.

Gebruik

Door de breedte en het gewicht van deze boten worden ze nauwelijks gebruikt bij wedstrijden. Daarentegen zijn C-boten wel erg intrek bij recreatieve roeiers. Dit omdat C-boten een stuk stabieler zijn en dus minder snel omslaan. Om dezelfde reden wordt het type ook gebruikt voor training, voordat men overstapt in een wedstrijdboot. Een ander voordeel is dat er ook ruimte is voor het meenemen van bagage waardoor de boot geschikt is voor de wat langere tochten.

C-boten worden wel gebruikt voor de langere wedstrijden zoals bijvoorbeeld de Lingebokaal. Op de Elfsteden Roeimarathon worden zelfs alleen maar C-boten toegelaten.

Soorten

De meest voorkomende C-boten zijn voor één, twee of vier personen waarbij er van de twee en vier een boord en gescullde variant bestaat. Daarnaast is de twee optioneel gestuurd (met stuurman), en is de vier altijd gestuurd.

Een speciaal type is de drie met stuurman die niet op wedstrijden word gebruikt. Ook is het bij veel gestuurde C-boten mogelijk de stuurplaats om te bouwen tot een extra roeiplaats.

Zie ook