Erebus (vulkaan): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.3) (Robot: interwiki gewijzigd van eu:Erebus naar eu:Erebus mendia
Escarbot (overleg | bijdragen)
k r2.7.3) (Robot: toegevoegd: el:Όρος Έρεβος
Regel 51: Regel 51:
[[da:Mount Erebus]]
[[da:Mount Erebus]]
[[de:Mount Erebus]]
[[de:Mount Erebus]]
[[el:Όρος Έρεβος]]
[[en:Mount Erebus]]
[[en:Mount Erebus]]
[[eo:Monto Erebus]]
[[eo:Monto Erebus]]

Versie van 3 mrt 2013 20:02

Erebus
Foto van de Mount Erebus in 1972
Hoogte 3794 m
Coördinaten 77° Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.′ ZB, 167° Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.′ OL
Ligging Ross, Antarctica
Eerste beklimming 1908 door T.W.E. David
Ouderdom gesteente 1.000.000 jaar
Type Actieve stratovulkaan
Laatste uitbarsting 2006
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Mount Erebus is een 3794 meter hoge stratovulkaan op het eiland Ross in Antarctica en is de zuidelijkste actieve vulkaan ter wereld en ook de meest actieve van het continent. De vulkaan heeft twee kraters met in de grootste een permanent lavameer.

De vulkaan heeft een leeftijd van 1,3 miljoen jaar. Deze wordt sinds 1972 geobserveerd en is sinds die tijd vrijwel continu actief. De vulkaan is bedekt met sneeuw, ijs, gletsjers en ijsspleten waar hete gassen uit opstijgen. Op de hogere delen van de berg zijn meer dan honderd ijsgrotten te vinden. Deze zijn ontstaan boven fumarolen waar hete gassen naar buiten komen. Veel ingangen van deze grotten hebben een toren van soms wel tien meter hoog. Deze torens zijn waarschijnlijk ontstaan door hete vochtige luchtstromen die, eenmaal aan de oppervlakte, onmiddellijk bevriezen. In deze grotten zijn kleine ijsvrije stukken te vinden waar mossen en bacteriën te vinden zijn. Mogelijk leven in de diepere delen van de vulkaan bacteriën, zoals Archaea, die tegen extreme hitte bestand zijn.

Ontdekking

Op het eiland Ross ligt naast de Erebus ook de Terror (3262 m), een andere vulkaan. Zowel het eiland als de twee vulkanen werden ontdekt door James Clark Ross in 1841. Ross noemde de vulkanen naar de twee schepen in zijn vloot, HMS Erebus en HMS Terror. De HMS Erebus was op zijn beurt genoemd naar Erebus, binnen de Griekse mythologie de zoon van Chaos.

De top van de Erebus werd in 1908 bereikt door de Nimrod-expeditie van Ernest Shackleton. Ze deden hier vijf en een halve dag over en moesten onderweg 24 uur in hun slaapzakken schuilen vanwege een sneeuwstorm. Één expeditielid overleefde de beklimming niet.

Vliegtuigcrash

In 1979 stortte een Nieuw-Zeelands vliegtuig, Air New Zealand-vlucht 901, neer op Mount Erebus, waarbij alle 257 inzittenden om het leven kwamen.

Zie de categorie Mount Erebus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.