Mousserende wijn: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Versie 34781767 van Madrapour (overleg) ongedaan gemaakt. Ruikt naar promo.
Legobot (overleg | bijdragen)
k Verplaatsing van 29 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q321263
Regel 44: Regel 44:


[[Categorie:Mousserende wijn| Mousserende wijn]]
[[Categorie:Mousserende wijn| Mousserende wijn]]

[[af:Vonkelwyn]]
[[ar:نبيذ فوار]]
[[be:Пеністае віно]]
[[ca:Vi escumós]]
[[cs:Sekt]]
[[da:Mousserende vin]]
[[de:Schaumwein]]
[[en:Sparkling wine]]
[[eo:Ŝaŭmvino]]
[[es:Vino espumoso]]
[[fa:شراب گازدار]]
[[fi:Kuohuviini]]
[[fo:Brúsandi vín]]
[[fr:Vin effervescent]]
[[ga:Fíon cúrach]]
[[he:יין נתזים]]
[[it:Vino spumante]]
[[ja:発泡ワイン]]
[[ko:발포성 포도주]]
[[lt:Putojantis vynas]]
[[no:Musserende vin]]
[[pl:Wino musujące]]
[[pt:Vinho espumante]]
[[ru:Игристое вино]]
[[simple:Sparkling wine]]
[[sk:Sekt]]
[[sv:Mousserande vin]]
[[vep:Vändai vin]]
[[zh:气泡酒]]

Versie van 8 mrt 2013 21:08

Mousserende wijn (in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn) is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rosé wijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt wordt de manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans weergegeven.

  • Méthode traditionnelle. (Voorheen, en buiten de regio Champagne, méthode champenoise.) Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.
  • Méthode Charmat (Of méthode cuve close.) Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode gazéifié. Hier wordt de (stille)wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonades. De bubbels zullen, eenmaal uitgeschonken, vrij snel uit de wijn verdwenen zijn.

De meeste wijnlanden produceren wel een mousserende wijn. Vaak met verschillende kleuren, typen en smaken.

Een fles mousserende wijn openen gaat zoals beschreven bij het ontkurken van Champagne.

Frankrijk

Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alléén deze wijn uit deze gelijknamige streek mag zo genoemd worden. Maar er zijn meer hoog gekwalificeerde mousserende wijnen. In Franstalige landen worden deze aangeduid met de term Crémant. Zo kent men bijvoorbeeld

  • Crémant d'Alsace
  • Crémant de Bordeaux
  • Crémant de Bourgogne
  • Crémant de Die
  • Crémant de Jura
  • Crémant de Limoux
  • Crémant de Loire

Naast de hierboven genoemde wijnen volgens de méthode traditionnelle, worden in Frankrijk ook mousserende wijnen volgens méthode Charmat en gazeifé gemaakt. Indien er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid met pétillant of perlant (parelend). Het zou dan om een wijn volgens de methode Charmat kunnen gaan.

Duitsland

Ook in dit land worden mousserende kwaliteitswijnen volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Dit is de sekt b.A. (Sekt bestimmte Anbaugebiete). Voorts is er ook veel goedkope sekt op de markt. Dit heeft te maken met de classificatie van die wijn en heet dan kortweg "sekt" en géén "sekt b.A." Ook kent men in Duitsland termen als perlwein en schaumwein. Dit is doorgaans eenvoudige bubbeltjeswijn en abusievelijk ook sekt genoemd. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt volgens de méthode Charmat of gazeifé.

Overige landen

Zo zijn er meer wijnlanden die mousserende wijnen maken.

Trivia

Een vrolijke mate van dronkenschap wordt ook wel eens aangeduid met de zegswijze: "...de belletjes zijn hem/haar naar het hoofd gestegen..."

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname, bekijk de oorspronkelijke versie of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)