Nyasaland: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Verplaatsing van 17 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q1649306
Legobot (overleg | bijdragen)
k Verplaatsing van 1 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q1649306
Regel 39: Regel 39:
[[Categorie:Voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk]]
[[Categorie:Voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk]]
[[Categorie:Geschiedenis van Malawi]]
[[Categorie:Geschiedenis van Malawi]]

[[ar:نياسالاند]]

Versie van 10 mrt 2013 02:06

Nyasaland Protectorate
 Federatie van Rhodesië en Nyasaland
 Brits Centraal Afrika
1907 – 1964 Federatie van Rhodesië en Nyasaland 
Malawi 
Algemene gegevens
Hoofdstad Zomba (stad)
Talen Engels

Nyasaland was een Brits protectoraat in Afrika, dat overeenkomt met het huidige Malawi. Een veel groter gebied in Centraal-Oost-Afrika, te weten Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Noord-Rhodesië (het huidige Zambia), kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur als het Brits Centraal-Afrikaans Protectoraat (British Central Africa Protectorate). In 1907 werd een deel daarvan het protectoraat Nyasaland.

In 1912 richtten een aantal voormannen de North Nyasa Native Association (NNNA) op. Deze ijverde binnen de bestaande structuren voor betere leefomstandigheden voor de arbeiders op de plantages en in de mijnen. In 1915 kwam de evangelist John Chilembwe in opstand tegen het Britse gezag. De opstand werd evenwel neergeslagen en Chilembwe werd gedood.

In Nyasaland heerste net zoals in de naburige gebieden een apartheidsregime. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Nyasaland African Congress (NAC) opgericht met als doel zelfbestuur en (later) onafhankelijkheid. In 1953 ging het land deel uitmaken van de Federatie van Rhodesië en Nyasaland. Het in 1958 opgerichte Malawi Nationale Congres (MNC) verzette zich tegen deze federatie, die in 1963 weer uiteenviel. In datzelfde jaar kreeg Nyasaland zelfbestuur onder de naam Malawi.