Fashionclash: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuw artikel; zie bronnen
 
aanvullingen
Regel 6: Regel 6:


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Fashionclash komt voort uit een ontwikkelingsproject in de [[sloppenwijk]]en van de [[Brazilië|Braziliaanse]] stad [[Fortaleza (gemeente)|Fortaleza]] in 2006-2007, waarbij enkele Nederlandse en Braziliaanse modeontwerpers samenwerkten met lokale werkers van de kledingfabriek Palmas Fashion. Dit leidde in 2007 tot de expositie ''Fashionclash Brazil'' in de hoofdkantoren van [[Koninklijke DSM NV|DSM]] in [[Sittard]] en [[Heerlen]].
Fashionclash komt voort uit een ontwikkelingsproject in de [[sloppenwijk]]en van de [[Brazilië|Braziliaanse]] stad [[Fortaleza (gemeente)|Fortaleza]] in 2006-2007, waarbij enkele Nederlandse en Braziliaanse modeontwerpers samenwerkten met lokale werkers van de kledingfabriek Palmas Fashion. Dit leidde tot de expositie ''Fashionclash Brazil'', van 11 mei tot 19 augustus 2007 in de hoofdkantoren van sponsor [[Koninklijke DSM NV|DSM]] in [[Sittard]] en [[Heerlen]].<ref>Zie verslag op [http://www.brankopopovic.com/FASHIONCLASH%20BRAZIL.html brankopopovic.com].</ref>


De eerste editie van Fashionclash Maastricht was van 27 juni tot 5 juli 2009. De initiatiefnemers waren de jonge ontwerpers Branko Popovic en Nawie Kuiper. De eerste twee edities van Fashionclash vonden plaats in de 'Timmerfabriek', een voormalig magazijn van de [[Koninklijke Sphinx]]. In 2011 werd het voormalige decoratie-atelier van de [[Koninklijke Mosa]], de 'SAMdecorfabriek', de hoofdlocatie van het evenement. In 2010 vond in [[Essen (Noordrijn-Westfalen)|Essen]] een Fashionclash modemanifestatie plaats in het kader van ''RUHR.2010'' ([[Culturele hoofdstad van Europa]]). Bij gelegenheid van de [[Heiligdomsvaart]] in 2011 organiseerde Fashionclash een alternatieve mode[[processie]] door de straten van Maastricht.<ref>Zie het fotoverslag op de website [http://www.maastrichtaktueel.nl/traditioneel-en-modern-maastricht-smelt-samen-fashionclash-processie/ www.maastrichtaktueel.nl].</ref> Een aantal tijdens de processie gedragen kledingstukken werden geëxposeerd in het [[Sint-Servaasbasiliek_(Maastricht)#Zuidzijde_en_Bergportaal|Bergportaal van de Sint-Servaasbasiliek]].
De eerste editie van Fashionclash Maastricht was van 27 juni tot 5 juli 2009. De initiatiefnemers waren de jonge ontwerpers Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher. De eerste twee edities van Fashionclash vonden plaats in de 'Timmerfabriek', een voormalig magazijn van de [[Koninklijke Sphinx]]. In 2011 werd het voormalige decoratie-atelier van de [[Koninklijke Mosa]], de 'SAMdecorfabriek', de hoofdlocatie van het evenement. In 2010 vond in [[Essen (Noordrijn-Westfalen)|Essen]] een Fashionclash modemanifestatie plaats in het kader van ''RUHR.2010'' ([[Culturele hoofdstad van Europa]]). Bij gelegenheid van de [[Heiligdomsvaart]] in 2011 organiseerde Fashionclash een alternatieve mode[[processie]] door de straten van Maastricht.<ref>Zie fotoverslag op [http://www.maastrichtaktueel.nl/traditioneel-en-modern-maastricht-smelt-samen-fashionclash-processie/ maastrichtaktueel.nl].</ref> Een aantal tijdens de processie gedragen kledingstukken werden geëxposeerd in het [[Sint-Servaasbasiliek_(Maastricht)#Zuidzijde_en_Bergportaal|Bergportaal van de Sint-Servaasbasiliek]].


De jubileumeditie van het evenement (31 mei t/m 9 juni 2013) zal extra feestelijk zijn en duurt negen dagen. Er zal werk te zien zijn van meer dan honderd ontwerpers van mode, textiel, fotografie, video, sieraden en accessoires uit de hele wereld. Naast het vaste programma met modeshows, exposities en performances, is er een uitgebreid nevenprogramma met pop-up shops, workshops en presentaties op diverse locaties in Maastricht, en zal er het filmprogramma van het ''Berlin Fashion Film Festival 2012'' vertoond worden.
De jubileumeditie van het evenement (31 mei t/m 9 juni 2013) zal extra feestelijk zijn en duurt negen dagen. Er zal werk te zien zijn van meer dan honderd ontwerpers van mode, textiel, fotografie, video, sieraden en accessoires uit de hele wereld. Naast het vaste programma met modeshows, exposities en performances, is er een uitgebreid nevenprogramma met pop-up shops, workshops en presentaties op diverse locaties in Maastricht, en zal er het filmprogramma van het ''Berlin Fashion Film Festival 2012'' vertoond worden.

Versie van 10 mrt 2013 13:50

Fashionclash is een internationale en interdisciplinaire modemanifestatie in Maastricht, waarbij met name jonge ontwerpers en kunstenaars uit uiteenlopende disciplines de mogelijkheid krijgen hun werk te tonen.

Fashionclash werkt nauw samen met onder andere de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, het Modemuseum Hasselt en de organisatie Designmetropole Aachen. Met projecten als Fashionclash Maastricht (modeshows), FAB - Fashion Across Borders, de Fashionclash Market (sinds 2011 in Centre Céramique) en diverse presentaties in binnen- en buitenland, neemt Fashionclash een unieke positie in in het internationale modelandschap.

Voor de modeshows worden kaarten verkocht; alle andere evenementen zijn gratis toegankelijk. Ook buiten het eigenlijke evenement in juni is Fashionclash actief met zogenaamde Fashionclash pop-up stores in Maastricht (onder andere in de Hoenderstraat en de Rechtstraat) en de FAB pop-up store in Hasselt.

Geschiedenis

Fashionclash komt voort uit een ontwikkelingsproject in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Fortaleza in 2006-2007, waarbij enkele Nederlandse en Braziliaanse modeontwerpers samenwerkten met lokale werkers van de kledingfabriek Palmas Fashion. Dit leidde tot de expositie Fashionclash Brazil, van 11 mei tot 19 augustus 2007 in de hoofdkantoren van sponsor DSM in Sittard en Heerlen.[1]

De eerste editie van Fashionclash Maastricht was van 27 juni tot 5 juli 2009. De initiatiefnemers waren de jonge ontwerpers Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher. De eerste twee edities van Fashionclash vonden plaats in de 'Timmerfabriek', een voormalig magazijn van de Koninklijke Sphinx. In 2011 werd het voormalige decoratie-atelier van de Koninklijke Mosa, de 'SAMdecorfabriek', de hoofdlocatie van het evenement. In 2010 vond in Essen een Fashionclash modemanifestatie plaats in het kader van RUHR.2010 (Culturele hoofdstad van Europa). Bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart in 2011 organiseerde Fashionclash een alternatieve modeprocessie door de straten van Maastricht.[2] Een aantal tijdens de processie gedragen kledingstukken werden geëxposeerd in het Bergportaal van de Sint-Servaasbasiliek.

De jubileumeditie van het evenement (31 mei t/m 9 juni 2013) zal extra feestelijk zijn en duurt negen dagen. Er zal werk te zien zijn van meer dan honderd ontwerpers van mode, textiel, fotografie, video, sieraden en accessoires uit de hele wereld. Naast het vaste programma met modeshows, exposities en performances, is er een uitgebreid nevenprogramma met pop-up shops, workshops en presentaties op diverse locaties in Maastricht, en zal er het filmprogramma van het Berlin Fashion Film Festival 2012 vertoond worden.