Curufin: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
k Robot: toegevoegd: bs:Kurufin
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 12 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1982793
Regel 38: Regel 38:
[[Categorie:Noldo]]
[[Categorie:Noldo]]


[[bs:Kurufin]]
[[ca:Curufin]]
[[cs:Curufin]]
[[en:Curufin]]
[[es:Curufin]]
[[fr:Fils de Fëanor#Celegorm et Curufin]]
[[fr:Fils de Fëanor#Celegorm et Curufin]]
[[it:Curufin]]
[[ja:クルフィン]]
[[pl:Lista Calaquendich#Curufin]]
[[pl:Lista Calaquendich#Curufin]]
[[pt:Curufin]]
[[ru:Куруфин]]
[[sl:Curufin]]
[[sv:Curufin]]
[[zh:庫路芬]]

Versie van 14 mrt 2013 20:07

Curufin
Tolkien-personage
Andere namen Curufinwë
Titel prins van de Noldor
Geslacht Man
Afkomst Elf, Noldo
Geboortejaar Jaren van de Bomen
Overlijdensjaar 538
Familie
Vader Fëanor
Moeder Nerdanel

Curufin is een fictief personage uit het legendarium van J.R.R. Tolkien. Hij is de vijfde zoon van zijn vader Fëanor en zijn moeder Nerdanel. Hij is vader van Celebrimbor, de meester-juweelsmid van Eregion. Zijn naam betekent vaardige zoon van Finwë.

Zijn vader-naam was Curufinwë, wat ook een van de namen van Fëanor was. Hij heette zo omdat hij er heel veel op leek, zowel in vaardigheid als in karakter. Hij was ook Fëanors favoriete zoon. Zijn moeder-naam was Atarinkë, wat klein vadertje betekent. Eveneens een verwijzing naar zijn vader.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Met de andere zonen van Fëanor was hij gebonden aan de Eed van Fëanor. Door deze eed moesten ze de door hun vader gesmede Silmarillen terugroven van Morgoth ten koste van alles. Deze eed bracht verdoemenis op de Noldor en vooral op het huis van Finwë.

Hij deed mee aan de broedermoord in Alqualondë en ook aan het verbranden van de schepen in Losgar. Na het beraadslagen van de huizen van de Noldor in Mithrim ging hij met zijn broers naar Oost-Beleriand. Daar woonde hij met zijn zoon Celebrimbor en zijn broer Celegorm in Himlad. Deze plek konden ze verdedigen tot de Dagor Bragollach, tot ze werd overrompeld door de strijdkrachten van Morgoth.

Hierna gingen ze naar Minas Tirith om Orodreth en zijn volgelingen te helpen. ze redden hen en gingen met hem naar Nargothrond, de vestiging van Finrod Felagund, waar ze veel voor hem deden en daar een groot gevolg kregen.

Maar wanneer Beren naar Nargothrond ging om hulp te vragen bij zijn zoektocht naar de silmaril, ontstaken Celegorm en curufin in woede en overtuigden het volk van Finrod hem niet te volgen. Finrod moest hierna vertrekken met twaalf andere krijgers en Beren en stierf. Terwijl hij weg was moest zijn broer Orodreth over Nargothrond regeren.

Wanneer de twee broers aan het jagen waren met Celegorms hond Huan rook deze haar en bracht haar voor de broers. Deze namen haar gevangen omdat Celegorm haar wilde huwen en zo een bondgenootschap met Thingol af te dwingen. Maar toen hun daden bekend raakten werden ze verdreven uit Nargothrond. Celebrimbor besloot hun niet te volgen. Celegorm en Curufin stierven later in de tweede broedermoord in Doriath.

Het Huis van Fëanor

Sjabloon:Stamboom Huis van Finwë