Jan Beijert: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
946 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
onderkoning van Delfzijl
k (Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2487623)
(onderkoning van Delfzijl)
'''Jan Beijert''' ([[Smilde]], [[17 december]] [[1928]] - [[Delfzijl]], [[23 november]] [[2007]]) was een [[Nederland]]s bestuurder, politicus en [[columnist]].
 
VoorBeijert groeide op in een gereformeerd gezin, maar keerde het geloof al snel de rug toe. Hij begon zijn carrière als bouwvakker. Zijn politieke sympathie lag bij de [[Partij van de Arbeid (Nederland)|Partij van de Arbeid]], maar doordat [[Willem Drees|Drees]] de [[politionele acties]] steunde, verschoof zijn politieke voorkeur een tijdlang naar de [[Communistische Partij van Nederland|CPN]], alvorens terug te keren bij de PvdA. Voor deze partij was hij jarenlang [[wethouder]] van [[ruimtelijke ordening]] in de gemeente [[Delfzijl]]. Hij combineerde deze functie met die van directeur van een woningbouwstichting en bestuurder van het [[Groningen Seaports|Havenschap Delfzijl]]. In zijn tijd werd nog fors gebouwd in Delfzijl, omdat men destijds verwachtte dat de [[Eemshaven]] veel groter zou worden, en dus veel meer werknemers zou trekken, dan later het geval bleek. Vanwege zijn grote invloed die hij gedurende zestien jaar had op het lokale beleid werd hij in de wandelgangen ook wel de 'onderkoning van Delfzijl' genoemd.<ref>
* "De Verschillende Steegjes Van Jan Beijert", ''Dagblad van het Noorden'', 29 november 2007, p. 3.
* "Communist als burgemeester in provincie Groningen?", ''Leeuwarder Courant'', 6 maart 1981, p. 23.
* "Ik werk niet in stilte", ''Nieuwsblad van het Noorden'', 15 januari 1977, p. 41, interview met Tony Vermeulen.</ref>
 
Beijert werd een bekende figuur in de [[Groningen (provincie)|provincie Groningen]] als columnist. Voor [[RTV Noord|Radio Noord]] sprak hij vele jaren op zondagmorgen een column uit onder de titel ''Onze man in de havenstad''. Daarnaast schreef hij onder andere 24 jaar lang de wekelijkse column ''Op het scherp van de snede'' in het toenmalige [[Nieuwsblad van het Noorden]]. Zijn columns werden gekenmerkt door een kritische houding ten opzichte van zijn partij en een bloemrijk taalgebruik.
*[http://www.dvhn.nl/article2777630.ece Oud-columnist Jan Beijert overleden], [[Dagblad van het Noorden]], 28 nov 2007
 
{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Beijert, Jan}}
[[Categorie:Nederlands bestuurder]]

Navigatiemenu