Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
+wikilinks
k (Minus verouderde code)
k (+wikilinks)
Hubert David is voorzitter en Monique Sys ondervoorzitter. Beiden worden benoemd door de Vlaamse Regering en hebben stemrecht.
 
Omdat de milieu- en natuurbenadering centraal staat in de raadswerking, zijn twaalf stemgerechtigde zetels voorbehouden voor vertegenwoordigers van Vlaamse milieu- en natuurverenigingen. Momenteel zijn dit zes personen van [[Natuurpunt]] en zes van de [[Bond Beter Leefmilieu]] (BBL). BBL is de [[koepelorganisatie]] van de milieu- en natuurverenigingen en draagt zijn vertegenwoordigers rechtstreeks voor. De andere plaatsen worden ingevuld vanuit de verenigingen en na advies van de BBL.
 
De sociaaleconomische partners hebben recht op zes vertegenwoordigers. Ze worden gekozen op voordracht van de organisaties die lid zijn van de [[Sociaal -Economische Raad van Vlaanderen]] (SERV). De volgende zes organisaties leveren elk één stemgerechtigde vertegenwoordiger: het [[Algemeen Belgisch Vakverbond]] (ABVV), de [[Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België]] (ACLVB), het [[Algemeen Christelijk Vakverbond]] (ACV), de [[Boerenbond]] (BB), de [[Unie van Zelfstandige Ondernemers]] (UNIZO) en het Vlaams[[Voka Netwerk van Ondernemingen(werkgeversorganisatie)]] (VOKA).
 
De vier groene sectorraden hebben elk één stem in de Minaraad. Het betreft de [[Vlaamse Hoge Raad voor Natuurbehoud]] (VHRN), de [[Vlaamse Hoge Bosraad]] (VHBR), de [[Vlaamse Hoge Jachtraad]] (VHJR) en de [[Vlaamse Hoge Raad voor de Riviervisserij]] (VHRR). De inbreng van deze adviesraden is voornamelijk technisch en sectorgebonden. Zij vertegenwoordigen de verenigingen en experts die begaan zijn met of rechtstreeks gebruikmaken van natuurwaarden.
 
De Raad doet ten slotte ook beroep op de expertise van zeven niet-stemgerechtigde leden. De [[Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid]] (VRWB) draagt vijf wetenschappers voor. De [[Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten]] (VVSG) en de [[Vereniging van de Vlaamse Provincies]] (VVP) vaardigen als vertegenwoordigers van de lokale bestuursniveaus, elk één deskundig lid af. Zij helpen de adviezen te toetsen op hun wetenschappelijke en administratieve haalbaarheid.
 
==Werking==
 
==Bibliografie==
*Anonymus 2009 : Jaarverslag 2008. Minaraad. Deel I. ''Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen'', ''Druk : Druk in de Weer''. D/2009/7080/A1, 2009/1, 70 blz.
 
==Externe link==
24.324

bewerkingen

Navigatiemenu