Rapalje: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4.271 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot: Verplaatsing van 5 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q487189)
Geen bewerkingssamenvatting
Label: Misbruikfilter: Schuttingtaal
afbeelding:Rapalje-William.jpg|William
</gallery>
 
== Dieb ==
Dieb begon zijn 'carière' in 1994 toen hij Maceál ontmoette in zijn stamkroeg '1672'. Zij vormden een band met nog wat andere muzikanten en speelden symfonische rock-muziek. Deze muziek werd al snel vervangen door [[folk-rock]]. Nadat zij enkele muzikanten in '1672' Keltische folk-muziek hoorden spelen werd het rock-gedeelte uit de band verwijderd, samen met de overige bandleden, en zo vormden Dieb en Maceál een duo met de naam 'Ruk en Pluk'. Dieb probeerde [[accordeon]] en Maceál een soort van [[gitaar]] te spelen. Telkens als Dieb weer eens een nieuw instrument had moest die onmiddellijk voor publiek worden getest. Hij speelde toen al een heleboel verschillende instrumenten en beweert dat hij elk instrument kan bespelen, behalve trompet. Daar zal hij ook aan werken. Wanneer hij in die tijd zijn viool 'het Kanon' bespeelde, maakte hij zo veel lawaai dat Maceál zijn instrumenten moest versterken.
 
Toen trokken Dieb en Maceál een belted plaid aan en namen de [[cassette]] 'Celtic Folk Music' op, met daarop een foto van Dieb en Maceál in kilt met een [[doedelzak]] en een [[trekharmonica]] die absoluut niet samengingen qua stemming. Dit geeft een idee van hoe hun muziek toentertijd geklonken moet hebben. Dieb oefende meer op [[viool]], [[accordeon]] en [[tin whistle]]. Op de CD 'Alesia' kun je z'n eerste poging om [[uillean pipes]] te spelen horen in 'Mo Ghile Mear'. Dieb is verantwoordelijk voor de kleding van de band en staat ook bekend als 'de [[kunstschilder]]'. Hij schilderde de voorkant van de CD 'Rakish Paddy', doet al het grafisch werk voor Rapalje en nu de internet site.
 
== Maceál ==
Deze multi-instrumentalist speelde eerst in een eenmansband elf instrumenten tegelijk. Tegenwoordig speelt hij drie instrumenten simultaan en voegt zo twee denkbeeldige bandleden toe aan Rapalje.
Na 'Ruk en Pluk' werd er een groep geformeerd met de naam 'De Eikeltjes aldus Ronald'. Eerst trad deze groep op bij een songwriting wedstrijd en daarna maakten zij de mensen op de straten van Europa bang. De eerste poging tot een fatsoenlijke naam was 'Klootjesfolk'. Dat werkte helaas niet.
Ook bekend als 'Inspector Gadget' heeft hij een nieuw instrument, de [[gitouki]] en compleet nieuwe stemmingen voor [[mondharmonica]] en [[trekharmonica]] uitgevonden. Zijn bekendste uitvindingen voor versterking zijn 'het vogelbekdier' en 'de hond'. Hij weet altijd een manier te vinden om goede ideeën op te doen voor ontwerpen en foto's. Tevens doet Maceál de boekingen en administratie van Rapalje.
 
== William ==
Bekend als [[straatmuzikant]] in [[Groningen]] en [[Oldenburg]] vanwege zijn stem, muziek en charmes. William speelt zijn liedjes nog steeds op [[gitaar]] en [[mondharmonica]]. Het werkte niet zo goed dat Maceál aan de ene kant van de straat op dezelfde instrumenten speelde als Willam aan de andere kant. Toen Maceál [[trekharmonica]] en [[theekistbas]] leerde spelen probeerden zij iets samen te spelen. Maceál was toen al een duo met Dieb en stelde William aan de band voor.
Bij Rapalje zingt hij en speelt [[gitouki]], [[bodhrán]] en [[theekistbas]], bekend als 'The Big Guy'. William is voor het eerst te horen op de CD 'Celts in Kilts'. Hij zong 'Jock Stuart' en speelde gitouki in 'The Drunken Sailor' en 'William's Favourite'. Op deze CD was William nog gastmuzikant en zijn foto was dan ook niet op de cover. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de band en de cover.
 
== David ==
David Myles speelt sinds 1992 [[doedelzak]]. Hij is begonnen met spelen bij 'The Clan MacBeth Pipeband', waarna hij naar The City of Amsterdam Pipeband is overgestapt voor meer uitdaging. Deze band heeft verschillende 1ste plaatsen op kampioenschappen behaald, waaronder de [[European championships]] en de [[Scottish championships]]. De band behaalde op zijn hoogtepunt een graad 2 classering bij de Schotse bond, de RSPBA.
David is door Rapalje 'ontdekt' tijdens een Schots festival, waar hij opviel door zijn bijzondere muzikale manier van spelen. David heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en speelt al een aantal jaar als [[doedelzakspeler]] bij de folkband Rapalje. David heeft zich bij Rapalje ontwikkeld tot Multi-instrumentalist. Zo speelt hij ook [[Borderpipes]], [[Tin Whistle]] en [[Low Whistle]].
 
== Opnames ==
6

bewerkingen

Navigatiemenu