Gospelmuziek: verschil tussen versies

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Legobot (overleg | bijdragen)
k Verplaatsing van 43 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q180268
Regel 1: Regel 1:
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Gospelmuziek-article.ogg|1121293}}
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Gospelmuziek-article.ogg|1121293}}
[[Bestand:Bertha Houston - We are Americans, Praise the Lord.ogg|miniatuur|rechts|Bertha Houston en haar congregatie zing "We are Americans, Praise the Lord". Een opname uit 1943]]
'''Gospel''' of '''gospelmuziek''' is een [[muziekgenre]] in de [[christelijke muziek]]. Het Engelse woord 'gospel' betekent [[evangelie]].
'''Gospel''' of '''gospelmuziek''' is een [[muziekgenre]] in de [[christelijke muziek]]. Het Engelse woord 'gospel' betekent [[evangelie]].



Versie van 19 mrt 2013 21:21

Bertha Houston en haar congregatie zing "We are Americans, Praise the Lord". Een opname uit 1943

Gospel of gospelmuziek is een muziekgenre in de christelijke muziek. Het Engelse woord 'gospel' betekent evangelie.

De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika als ook door de bevindelijke manier van geloven van de blanken. Het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan, is een zeer vaak terugkerend thema.

Belangrijke vertolkers van de oervorm van de (zwarte) gospel waren/zijn Mahalia Jackson, die algemeen als 'de koningin van de gospelmuziek' wordt beschouwd, de Staples Singers en The Five Blind Boys of Alabama.
Ook Elvis Presley zong veel gospels. Voornamelijk met vrienden, maar ook tijdens optredens. Ook Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend zijn beïnvloed door gospel-muziek.

Uit de gospelmuziek kwam in de jaren vijftig en zestig de soul voort, met invloeden uit de rhythm & blues. Het religieuze karakter was hierbij weggevallen,

De term gospelmuziek wordt soms ook gebruikt als algemene aanduiding voor christelijke muziek. Feitelijk is dit onjuist, aangezien gospel verwijst naar één bepaald muziekgenre en christelijke muziek in alle muziekgenres wordt gemaakt.

Zie de categorie Gospel music van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.