Trance (bewustzijn): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
42 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Er zijn verschillende omstandigheden waaronder iemand in trance kan raken. Het verschijnsel kan optreden bij een tekort aan slaap of zuurstof en bij [[koorts]], ondervoeding<ref>Tekorten zijn er vlug bij een [[hongerstaking]], bij [[anorexia nervosa]].</ref> en voorgeschreven<ref>O.m. [[opiaat|opiaten]] die aanwezig zijn in erkende geneesmiddelen.</ref> of strafbaar<ref>Illegale [[softdrug|soft-]] maar vooral [[harddrug]]s.</ref> medicijngebruik.
 
In bepaalde gevallen beschouwt men een trance als gewenst, omdat de toestand wordt gezien als een "poort naar het [[onbewuste]]". [[Hypnose]] kent bijvoorbeeld een aantal technieken om mensen in trance te brengen. Ook bij verschillende vormen van [[meditatie]] kan een trance optreden. In de muziekwereld is het subgenre trance[[Trance (muziek)]] geassocieerd met het creëeren van een ander bewustzijnsniveau voor de luisteraar. EenHiermee brengt een goede trance nummer brengt de luisteraar in 'trance'.
 
Een trance kan ook worden ervaren als [[religie]]us fenomeen. Bij [[sjamanisme]] en van oorsprong West-Afrikaanse religies worden bijvoorbeeld vaak mensen in trance gebracht. Ook bij het [[gebed|bidden]] in de [[islam]] en het [[christendom]] treedt soms een lichte trance op. In het [[Nationaal Antropologiemuseum]] in [[Mexico-Stad]] is een standbeeld van [[Xochipilli]] te zien. Wasson, Schultes, en Hofmann (drie [[archeologen]] die het standbeeld hebben bestudeerd) veronderstellen dat dit standbeeld Xochipilli voorstelt, in een soort trance. In combinatie met de houding van het lichaam stellen de duidelijk gegraveerde bloemen volgens hen bedwelmende ([[hallucinogene]]) kruiden voor
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu