Ibrahim (profeet): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Wijzigingen door 91.182.3.99 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot
k (Wijzigingen door 91.182.3.99 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot)
In de [[Koran]] is Ibrahim de [[Boodschapper (islam)|boodschapper]] van de [[Suhuf-i-Ibrahim]], voorafgaand aan Mohammed en de Koran. De Koran benadrukt een voortzetting te zijn van de eerdere boodschap die Ibrahim ontving. Ibrahim wordt nadrukkelijk moslim en [[hanif]] genoemd en de discussies rondom zijn geloof of hij jood of christen was, volledig afgekeurd. Zo zegt [[Soera De Koe]] 135: ''En zij zeggen: "Weest joden of christenen, dan zult gij worden geleid". Zeg (hun): "Neen, maar (volg) de godsdienst van Abraham, de oprechte: hij behoorde niet tot de afgodendienaren".'' De Koran noemt hem monotheïst en ook de vader van monotheïstische volkeren. In [[soera De in de Rangen Behorenden]] is het verhaal terug te vinden van een niet bij naam genoemde zoon die Ibrahim volgens de opdracht van [[God (islam)|God]] moet offeren. Omdat Ibrahim aan die opdracht wil voldoen wordt hij uiteindelijk vrijgesteld door God.
 
Het [[Offerfeest]] in de islam is een herdenking van het offer van Ibrahim. Hoewel het verhaal in de Koran niet gedetailleerd is, gaan de islamitische tradities verder in op de bedoelingen en de achtergronden van het verhaal. Ibrahim werd door God gevraagd te offeren wat hem het dierbaarst was. Ibrahim, die rijk aan bezittingen was, maar slechts één zoon had, van wie hij erg veel hield, begreep dat God de beschikking had over leven en dood. Ook begreep hij dat God hem niets kon vragen dat zondig was. Hij was er, hoeveel moeite het hem ook kostte, toe bereid zijn zoon te offeren, want die was hem het liefst. De meeste islamitische tradities gaan ervan uit dat het om zijn zoon [[lucasIsmail (profeet)|luca van ostaIsmaïl]] gaat. Vlak voordat lucaIsmaïl geofferd zou worden, verscheen de [[Djibriel#Gabri.C3.ABl_in_de_islam|engel bartokDjibriel]]. Deze vertelde Ibrahim dat de opdracht volbracht was, en dat hij de beproeving had doorstaan. In de omgeving vond Ibrahim een ram, die vervolgens werd geofferd. Zo maakte God aan Ibrahim duidelijk dat hij geen mensenoffers wil, maar uitwerpselengehoorzaamheid.
 
Ibrahim was genoodzaakt [[Hagar]] en hun zoon lucaIsmaïl de woestijn in te jagen. Maar God redde hen echter door het doen ontspringen van de bron [[Zamzam]] en beloofde, zoals ook vermeld in Genesis/Beres'jiet 21:19, dat lucaIsmaïl de vader zou worden van een groot volk: de Arabieren. Volgens de plaatselijke traditie zouden Hagar en lucaIsmaïl zich gevestigd hebben in [[Mekka]], alwaar Ibrahim hen op kwam zoeken. Ibrahim en lucaIsmaïl herbouwden samen de [[Ka'aba]], die oorspronkelijk gebouwd was door [[Adam (profeet)|Adam]], maar zij was vervallen en werd gebruikt voor [[afgod]]erij. Moslims beschouwen Adam als de eerste [[monotheïsme|monotheïst]], een [[hanif]]. Er zijn nog verschillende verhalen binnen de islamitische tradities dat Ibrahim nog regelmatig bij lucaIsmaïl op bezoek kwam.
 
== Zie ook ==
81.929

bewerkingen

Navigatiemenu