Gees: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 2 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2450645
Regel 26: Regel 26:


==Toerisme==
==Toerisme==
Gees is sterk op toeristen gericht: verspreid rond het dorp liggen enkele kleine vakantieparken. Afgezien van de boerderijen is een opvallende bezienswaardigheid in het dorp, de [[Steen van Gees]]: een enorme [[zwerfkei]]. Deze ligt voor de deur bij het gelijknamige restaurant-partycentrum. Het is een van de grootste zwerfkeien van Nederland.<ref name="foorthuis">Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). ''Drenthe. Gids voor cultuur en landschap''. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420</ref> Een andere bezienswaardigheid ligt buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Dehullu.
Gees is sterk op toeristen gericht: verspreid rond het dorp liggen enkele kleine vakantieparken. Afgezien van de boerderijen is een opvallende bezienswaardigheid in het dorp, de [[Steen van Gees]]: een enorme [[zwerfkei]]. Deze ligt voor de deur bij het gelijknamige restaurant-partycentrum. Het is een van de grootste zwerfkeien van Nederland.<ref name="foorthuis">Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). ''Drenthe. Gids voor cultuur en landschap''. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420</ref> Een andere bezienswaardigheid ligt buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Beelden in Gees.
En elk jaar wordt er een toertocht georganiseerd voor motoren vanaf bouwjaar 1900 tot 1915 en deze tocht heet Rondomgees.
En elk jaar wordt er een toertocht georganiseerd voor motoren vanaf bouwjaar 1900 tot 1915 en deze tocht heet Rondomgees.



Versie van 27 apr 2013 21:35

Gees
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Gees (Drenthe)
Gees
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Coevorden Coevorden
Coördinaten 52° 45′ NB, 6° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 april 2004)
610
Overig
Postcode 7863
Netnummer 0524
Belangrijke verkeersaders A37
Website www.geesweb.nl
Foto's
Dorpsgezicht Gees
Dorpsgezicht Gees
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gees (Drents: Gies) is een dorp in de gemeente Coevorden, provincie Drenthe (Nederland). In 2008 vierde Gees zijn 800-jarig bestaan.

Geografie

Gees is een esdorp, wat nog goed te zien is aan de vele Saksische boerderijen. Een deel van het dorp ten oosten van de Dorpsstraat, de doorgaande weg, is beschermd dorpsgezicht. Gees heeft verder maar zeer weinig nieuwbouw en heeft daardoor zijn oorspronkelijke karakter goed weten te bewaren. De marke van Gees kenmerkt zich enerzijds door grote essen en groenlanden langs de Geeserstroom, die de komende jaren hermeanderd zal worden. De helft van het dorpsgebied wordt echter ingenomen door de bossen en heidevelden van de 1600 ha. grote Boswachterij Gees (Staatsbosbeheer). Deze bossen zijn in de jaren dertig aangepland op de heidevelden. Met de Hooge Stoep is er echter nog een groot heideveld bewaard gebleven.

Toerisme

Gees is sterk op toeristen gericht: verspreid rond het dorp liggen enkele kleine vakantieparken. Afgezien van de boerderijen is een opvallende bezienswaardigheid in het dorp, de Steen van Gees: een enorme zwerfkei. Deze ligt voor de deur bij het gelijknamige restaurant-partycentrum. Het is een van de grootste zwerfkeien van Nederland.[1] Een andere bezienswaardigheid ligt buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Beelden in Gees. En elk jaar wordt er een toertocht georganiseerd voor motoren vanaf bouwjaar 1900 tot 1915 en deze tocht heet Rondomgees.

Voorzieningen

Veel voorzieningen zijn er niet in Gees: behalve het restaurant is er alleen nog een buurtsuper, een VVV-kantoor en een ijssalon annex tearoom. Wel zijn er nog enkele ateliers te vinden. Gees telt twee kerken: een gereformeerde en een vrijgemaakt gereformeerde kerk. De meeste bewoners waren echter van oudsher Nederlands Hervormd en kerkten in Oosterhesselen, waar Gees tot 1 januari 1998 ook gemeentelijk onder viel. Verder heeft het dorp nog een openbare en een protestants-christelijke basisschool.

Zie ook

Externe links

Referenties

  1. Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). Drenthe. Gids voor cultuur en landschap. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420
Zie de categorie Gees van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.