Chatroom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.304 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot: Verplaatsing van 11 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q574577)
Een '''chatroom''' of '''chatbox''' is een [[Virtualiteit (informatica)|virtuele]] ruimte op het [[internet]] waar men kan [[Chatten (communicatie)|chatten]]. Een letterlijke vertaling uit het [[Engels]] is "praatjeskamer" of "kletskist". Het werkwoord ''to chat'' in de betekenis van "kletsen", "babbelen" of "praatjes maken" (zonder waarde-oordeel) werd het eerst gesignaleerd rond het jaar [[1440]]. Nog oudere woordvormen zijn ''chatter'' en ''chiteren''.<ref>{{en}}[http://www.etymonline.com/index.php?term=chat Etymonline.com: Chat]</ref>
 
Voor de komst van het internet bestonden er al telefoonnummers -altijd betaalnummers- waar men met meerdere onbekenden kon praten. In de volksmond werden die als 'babbelbox' of 'babbellijn' aangeduid. Voor sommige mensen, met name wanneer zij onvoldoende bevrediging uit hun eigen sociale leven haalden, konden deze lijnen zeer verslavend zijn, met hoge telefoonrekeningen (tot duizenden guldens) tot gevolg. De komst van internet en hiermee van chatrooms heeft de telefonische babbelboxen groteldeels verdrongen, aangezien met via een chatroom (bijna) gratis met anderen kan praten.
 
Een chatroom is veelal ingebed in een [[webpagina]] op het internet waar mensen
(met gelijkaardige interesses) elkaar ontmoeten en “babbelen”.
Dat gebeurt door (meestal) korte tekstberichtjes in te tikken. De berichten worden verzonden naar de [[server]] en gedownload binnen de [[Java (programmeertaal)|Java]]-applicatie of het [[Object Linking and Embedding|ActiveX]]-object op de pagina. Ook wordt er voor het transport van de communicatie wel gebruikgemaakt van het [[Internet Relay Chat|IRC]] protocol. Men kiest een [[nick]] oftewel een pseudoniem, en men kan soms ook een [[avatar]] kiezen. Soms biedt de chatroom de mogelijkheid foto's uit te wisselen, of elkaar via een [[webcam]] te zien.
 
Door zich aan te melden onder een pseudoniem, kan een chatter anoniem blijven.
 
Er zijn open en gesloten chatboxen. Open chatboxen vind je op een website, gesloten chatboxen moet je downloaden. Een open chatbox, waar je je aanmeldt
met een “nickname” (schuilnaam), is toegankelijk voor iedereen. Je weet niet wie je er zal ontmoeten en je weet niet of iemand is wie/wat hij/zij beweert te zijn. Dit kan als spannend worden ervaren, maar kan ook riskant zijn. Sommige open chatrooms worden “bewaakt” door een [[moderator (algemeen)|moderator]], die de gesprekken volgt en kan beslissen om bepaalde boodschappen niet te laten verschijnen (bv. vanwege obsceen of racistisch taalgebruik); in de meeste chatrooms is echter geen moderator aanwezig. Ook is het mogelijk dat men slechts kan chatten wanneer men zich eerst registreert. Hoewel dit de risico's niet volledig wegneemt, werpt het vaak wel een zekere drempel op voor kwaadwillenden.
 
Chatten via het instant messaging-programma [[Windows Live Messenger]] (voorheen MSN Messenger) en [[Yahoo! Messenger]] verschilt van chatten in een open chatbox doordat je toestemming moet krijgen om met een bepaalde persoon te mogen chatten, en doordat je zelf toestemming moet geven aan iemand om met jou te chatten. Die toelatingsvoorwaarde
 
==Veiligheid==
[[Faker]]s, oftewel personen die met dubbelzinnige bedoelingen op een chatbox inloggen, vormen een groot probleem op chatboxen. Veel fakers proberen minderjarigen aan te zetten tot [[cyberseks]] of tot het maken van een [[seksdate]], maar ook oplichting, grappenmakerij, stalking, cyberpesten, commerciele misleiding en andere ongewenste praktijken of misdrijven kunnen hiervan het motief of resultaat zijn. Om die reden wordt het veelal afgeraden om persoonlijke informatie te verstrekken en censureren of bannen sommige chatboxen zelfs chatters die dit toch proberen. Ook moderators en registratie-eisen kunnen bijdragen aan de veiligheid van een chatbox.
 
De toelatingsvoorwaarde maakt chatten via MSNeen mindergesloten chatbox als MSN riskantveiliger dan via open chatboxen. Tenminste, als de chatter zijn veiligheid ter harte neemt. En daar loopt het in de praktijk wel eens fout: een aantal jongeren houden ervan om hun contactlijst zo lang mogelijk te maken en er ook onbekenden aan toe te voegen. Vervolgens kunnen zonder enige controle foto's of persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Veel fakers leggen het contact op een open chatbox en wisselen vervolgens e-mail adressen uit om dit voort te zetten op een gesloten chatbox, waar ook geen controle of moderators aanwezig zijn.
 
Veel chatboxen hebben bovendien leeftijdseisen. Een tienerchat is er bijvoorbeeld voor personen van 12 tot 18, een volwassenen- of erotische chat voor 18+, en dan zijn er soms ook chatboxen voor andere leeftijdscategorieen. Deze maatregel is overigens vrij makkelijk te omzeilen aangezien men iedere leeftijd in kan vullen die men wil.
Chatten via het instant messaging-programma [[Windows Live Messenger]] (voorheen MSN Messenger) en [[Yahoo! Messenger]] verschilt van chatten in een open chatbox doordat je toestemming moet krijgen om met een bepaalde persoon te mogen chatten, en doordat je zelf toestemming moet geven aan iemand om met jou te chatten. Die toelatingsvoorwaarde
maakt chatten via MSN minder riskant dan via open chatboxen. Tenminste, als de chatter zijn veiligheid ter harte neemt. En daar loopt het in de praktijk wel eens fout: een aantal jongeren houden ervan om hun contactlijst zo lang mogelijk te maken en er ook onbekenden aan toe te voegen.
 
== Openbare chatboxen ==
6.300

bewerkingen

Navigatiemenu