Willem van Leusden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Externe link: loze link verwijderd
plus kleine poets
Regel 1: Regel 1:
'''Willem van Leusden''' ([[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[25 september]] [[1886]] - [[Maarssen]], [[8 maart]] [[1974]]) was een schilder die in Utrecht en vanaf zijn 23ste in Maarssen woonde.
'''Willem van Leusden''' ([[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[25 september]] [[1886]] - [[Maarssen]], [[8 maart]] [[1974]]) was een schilder die in Utrecht en vanaf zijn 23ste in Maarssen woonde.


Van Leusden volgde zijn opleiding aan de [[Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten]] in Den Haag en de [[Rijksakademie van beeldende kunsten|Rijksakademie]] in Amsterdam. Hij verwierf gedurende drie jaar de koninklijke subsidie voor jonge kunstenaars.
Van Leusden was verbonden aan de Burgeravondschool waar hij tekenles aan jongens gaf. In zijn vrije werk maakte hij een ontwikkeling door van realistisch, via abstracte schilderijen en meubelen dat in de traditie van [[De Stijl]] passen, tot [[surrealisme|surrealistisch]] werk. Van Leusden bekwaamde zich ook in verschillende ets en graveer technieken. Met de kunstenaars [[Jopie Moesman]] en Willem Wagenaar vormde hij de kern van de groep surrealisten die in de periode 1930 tot 1950 in Utrecht actief waren.

Hij was verbonden aan de Burgeravondschool waar hij tekenles aan jongens gaf.

In zijn vrije werk maakte hij een ontwikkeling door van realistisch, via abstracte schilderijen en meubelen die in de traditie van [[De Stijl]] passen, tot [[surrealisme|surrealistisch]] werk. Van Leusden bekwaamde zich ook in verschillende ets- en graveertechnieken. Met de kunstenaars [[Jopie Moesman]] en Willem Wagenaar vormde hij de kern van de groep surrealisten die in de periode 1930 tot 1950 in Utrecht actief waren. Ook was hij lid van het grafisch gezelschap [[De Luis]].


==Literatuur==
==Literatuur==

Versie van 3 mei 2013 09:56

Willem van Leusden (Utrecht, 25 september 1886 - Maarssen, 8 maart 1974) was een schilder die in Utrecht en vanaf zijn 23ste in Maarssen woonde.

Van Leusden volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksakademie in Amsterdam. Hij verwierf gedurende drie jaar de koninklijke subsidie voor jonge kunstenaars.

Hij was verbonden aan de Burgeravondschool waar hij tekenles aan jongens gaf.

In zijn vrije werk maakte hij een ontwikkeling door van realistisch, via abstracte schilderijen en meubelen die in de traditie van De Stijl passen, tot surrealistisch werk. Van Leusden bekwaamde zich ook in verschillende ets- en graveertechnieken. Met de kunstenaars Jopie Moesman en Willem Wagenaar vormde hij de kern van de groep surrealisten die in de periode 1930 tot 1950 in Utrecht actief waren. Ook was hij lid van het grafisch gezelschap De Luis.

Literatuur

  • D. Adelaar, Willem van Leusden : essays over een verhard romanticus (Kwadraat 1990)
  • R. de Koningh, De etspers van Willem van Leusden (Utrecht : Grafisch Atelier 1983)
  • H. Redeker, Willem van Leusden (Utrecht: Het Spectrum 1974)
  • W. Enzinck, Willem van Leusden (Kroonder 1953)


Externe link