Latijnse Oorlog: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 23 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q737907
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13: Regel 13:
| commander2=-
| commander2=-
}}
}}
De '''Latijnse Oorlog''' ([[340 v.Chr.|340]]-[[338 v.Chr.]]) was een conflict tussen de [[Romeinse Republiek]] en haar buren, de [[Latijnen|Latijnse]] volken van het antieke [[Italië]]. Het eindigde met de ontbinding van de [[Latijnse Liga]] en de opname van haar territorium in de Romeinse invloedssfeer, waarbij de Latijnen gedeeltelijke burgerrechten verkregen.
De '''Latijnse Oorlog''' ([[340 v.Chr.|340]]-[[338 v.Chr.]]) was een conflict tussen de [[Romeinse Republiek]] en haar buren, de [[Latijnen|Latijnse]] volken van het antieke [[Italië]]. Het conflict eindigde met de ontbinding van de [[Latijnse Liga]] en de opname van haar territorium in de Romeinse invloedssfeer, waarbij de Latijnen gedeeltelijke burgerrechten verkregen.


Een poging van de Latijnse volken tot onafhankelijkheid van [[Romeinse Republiek|Rome]] was de belangrijkste drijfveer achter de uitbraak van oorlog. In 340 v.Chr. werd een gezant naar de [[Senaat (Rome)|Romeinse Senaat]] gestuurd om een samengaan van Rome en [[Latium]] te bespreken, met beide partijen op hetzelfde niveau. Aangezien Rome de voorgaande jaren leider van de Latijnse Liga was geweest, weigerden zij om Latijnen als gelijken te zien en hun in de Romeinse Senaat te accepteren. Na deze weigering begon de oorlog. De Romeinen hadden samen met de Latium en [[Campania]] tegen de [[Samnieten]] gevochten in de [[Samnitische Oorlogen|Eerste Samnitische Oorlog]], toen zij zich plotseling terugtrokken. De Latijnen bleven vechten samen met de Campanianen, terwijl Rome van zijde wisselde, om samen met de Samnieten de Latijnen aan de vallen. Alleen de Laurentes en de [[equites]] van Campania bleven trouw aan de Romeinen, die weer steun kregen van de [[Paeligni]].
Een poging van de Latijnse volken zich onafhankelijk te maken van [[Romeinse Republiek|Rome]] was de belangrijkste drijfveer achter de uitbraak van oorlog. In 340 v.Chr. werd een gezant naar de [[Senaat (Rome)|Romeinse Senaat]] gestuurd om een samengaan van Rome en [[Latium]] te bespreken, met beide partijen op hetzelfde niveau. Aangezien Rome de voorgaande jaren leider van de Latijnse Liga was geweest, weigerden zij om de Latijnen als gelijken te zien en hen in de Romeinse Senaat te accepteren. Na deze weigering begon de oorlog.


De Romeinen hadden samen met Latium en [[Campania]] tegen de [[Samnieten]] gevochten in de [[Samnitische Oorlogen|Eerste Samnitische Oorlog]], maar hadden zich plotseling teruggetrokken. De Latijnen bleven vechten samen met de Campanianen, terwijl Rome van zijde wisselde en samen met de Samnieten de Latijnen aanviel. Alleen de Laurentes en de [[equites]] van Campania bleven trouw aan de Romeinen, die weer steun kregen van de [[Paeligni]].
De Latijnen vielen [[Samnium]] binnen; het Romeins-Samnitische leger vertrok richting het meer van [[Fucine]], om zo Latium te vermijden en het territorium van Campania binnen te vallen. Ze vielen de Latijnen en Campanianen nabij de [[Vesuvius (vulkaan)|Vesuvius]] aan. In de [[slag bij de Vesuvius]] versloegen de Romeinen onder [[Publius Decius Mus (340 v.Chr.)|Decius Mus]] en [[Titus Manlius Torquatus (347 v.Chr.)|T. Manlius Torquatus Imperiosus]] de Latijnen. Volgense Romeinse bronnen herstelde Manlius de discipline in het leger door zijn zoon te executeren voor onbedoelde ongehoorzaamheid, terwijl Decius zijn eigen leven aan de goden gaf voor een Romeinse overwinning.


De Latijnen vielen [[Samnium]] binnen. Het Romeins-Samnitische leger vertrok richting het meer van [[Fucine]], om zo Latium te vermijden en het territorium van Campania binnen te vallen. Ze vielen de Latijnen en Campanianen nabij de [[Vesuvius (vulkaan)|Vesuvius]] aan. In de [[slag bij de Vesuvius]] versloegen de Romeinen onder [[Publius Decius Mus (340 v.Chr.)|Decius Mus]] en [[Titus Manlius Torquatus (347 v.Chr.)|T. Manlius Torquatus Imperiosus]] de Latijnen. Volgens Romeinse bronnen herstelde Manlius de discipline in het leger door zijn zoon te executeren voor onbedoelde ongehoorzaamheid, terwijl Decius zijn eigen leven aan de goden gaf voor een Romeinse overwinning.
Een jaar later versloeg Manlius de Latijnen bij de [[slag van Trifanum]]. De Latijnen werden gedwongen om Campania te verlaten richting Latium, waar ze nog een lange maar onfortuinlijke weerstand tegen de Romeinse troepen boden. De verslagen Latijnse volken werden gedwongen om de Romeinse superioriteit te erkennen. Sommige van de Latijnse steden werden geromaniseerd, anderen maar gedeeltelijk middels Romeinse magistraten, terwijl anderen een [[Romeinse kolonie]] werden.

Een jaar later versloeg Manlius de Latijnen bij de [[slag van Trifanum]]. De Latijnen werden gedwongen om Campania te verlaten richting Latium, waar ze nog een lange, maar onfortuinlijke weerstand tegen de Romeinse troepen boden. De verslagen Latijnse volken werden gedwongen om de Romeinse superioriteit te erkennen. Sommige van de Latijnse steden werden geheel geromaniseerd, andere maar gedeeltelijk, middels Romeinse magistraten, terwijl andere een [[Romeinse kolonie]] werden.


==Referenties==
==Referenties==

Versie van 27 mei 2013 04:20

Latijnse Oorlog
Onderdeel van de Romeinse verovering van Italië
Datum 340338 v.Chr.
Locatie Middellandse Zee, Sicilië, Sardinië
Resultaat Romeinse overwinning, ontbinding van de Latijnse Liga
Strijdende partijen
Romeinse Republiek Latijnse Liga
Leiders en commandanten
Decius Mus
Manlius Imperiosus
-

De Latijnse Oorlog (340-338 v.Chr.) was een conflict tussen de Romeinse Republiek en haar buren, de Latijnse volken van het antieke Italië. Het conflict eindigde met de ontbinding van de Latijnse Liga en de opname van haar territorium in de Romeinse invloedssfeer, waarbij de Latijnen gedeeltelijke burgerrechten verkregen.

Een poging van de Latijnse volken zich onafhankelijk te maken van Rome was de belangrijkste drijfveer achter de uitbraak van oorlog. In 340 v.Chr. werd een gezant naar de Romeinse Senaat gestuurd om een samengaan van Rome en Latium te bespreken, met beide partijen op hetzelfde niveau. Aangezien Rome de voorgaande jaren leider van de Latijnse Liga was geweest, weigerden zij om de Latijnen als gelijken te zien en hen in de Romeinse Senaat te accepteren. Na deze weigering begon de oorlog.

De Romeinen hadden samen met Latium en Campania tegen de Samnieten gevochten in de Eerste Samnitische Oorlog, maar hadden zich plotseling teruggetrokken. De Latijnen bleven vechten samen met de Campanianen, terwijl Rome van zijde wisselde en samen met de Samnieten de Latijnen aanviel. Alleen de Laurentes en de equites van Campania bleven trouw aan de Romeinen, die weer steun kregen van de Paeligni.

De Latijnen vielen Samnium binnen. Het Romeins-Samnitische leger vertrok richting het meer van Fucine, om zo Latium te vermijden en het territorium van Campania binnen te vallen. Ze vielen de Latijnen en Campanianen nabij de Vesuvius aan. In de slag bij de Vesuvius versloegen de Romeinen onder Decius Mus en T. Manlius Torquatus Imperiosus de Latijnen. Volgens Romeinse bronnen herstelde Manlius de discipline in het leger door zijn zoon te executeren voor onbedoelde ongehoorzaamheid, terwijl Decius zijn eigen leven aan de goden gaf voor een Romeinse overwinning.

Een jaar later versloeg Manlius de Latijnen bij de slag van Trifanum. De Latijnen werden gedwongen om Campania te verlaten richting Latium, waar ze nog een lange, maar onfortuinlijke weerstand tegen de Romeinse troepen boden. De verslagen Latijnse volken werden gedwongen om de Romeinse superioriteit te erkennen. Sommige van de Latijnse steden werden geheel geromaniseerd, andere maar gedeeltelijk, middels Romeinse magistraten, terwijl andere een Romeinse kolonie werden.

Referenties

  • Theodor Mommsen, History of Rome (via Classic Literature)
  • William C. Morey, Outlines of Roman History, New York, Cincinnati, Chicago: American Book Company (1901) (via Forum Romanum)