René Spitz: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.153 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
Redactie - tweede tranche
(Infobox medicus (tbv nl.DBpedia.org))
(Redactie - tweede tranche)
 
==Biografie==
Spitz groeide op in [[Oostenrijk-Hongarije]] en studeerde er geneeskunde. In 1932 vestigde hij zich in Parijs om er gedurende zes jaar psychoanalyse aan de [[École normale supérieure]] te doceren. In 1939 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en ging hij werken in het Mount Sinai hospital. Hij doceerde aan verschillende universiteiten en ging ten slotte onderzoek doen aan de [[Universiteit van Colorado]]. Hij observeerde heel jonge kinderen met het oog op hun affectiebehoefte.
 
Spitz vergeleek kinderen die in een gezin opgroeiden en veel warmte en aandacht kregen met kinderen die in een tehuis opgroeiden en deze warmte en aandacht niet ontvingen. De baby's vanin dehet testgroeptehuis waren apathischer en bleven achter in hun psychische en lichamelijke ontwikkelingenontwikkeling. Na één jaar was 1/3een derde van de baby's vanuit dedeze testgroepgroep zelfs overleden. Hierbij concludeerde menhij dat affectie vaneen levensnoodzaak is. <ref>H.M. de Vocht, J.H.J. de Jong, ''[http://books.google.be/books?id=p1Mm2jIM3v0C&pg=PA141&dq=Ren%C3%A9+Spitz+kinderen+dood&hl=nl&sa=X&ei=RFqjUbXpFcTY0QXeqIHwCg&ved=0CFsQ6AEwCA#v=onepage&q=Ren%C3%A9%20Spitz%20kinderen%20doodspitz&f=false 1/3Menswetenschappen overleden vanin de groepverpleegkundige beroepsuitoefening]'', Houten: Bohn Stafleu Van Loghum 1999, p.141.</ref>
Hij verdiepte zich vooral in psychoanalytisch onderzoek bij kinderen door observatie. Hierbij leverde hij vooral bijdrage en inzichten over emotionele onthouding en verlies, (verlies geliefd voorwerp, onthouden van affectie) en het effect op latere leeftijd.
 
==Publicaties==
Door zijn observatie kon hij drie fasen onderscheiden: de lachfase (door herkenning) na één maand <ref>[http://books.google.be/books?id=Zt4KZnepW30C&pg=PA76&lpg=PA76&dq=angst+vreemden+lachen+baby&source=bl&ots=0lWGohOO9M&sig=xic6cjbv-oZxC08YOqn1Q6rLi9c&hl=nl&sa=X&ei=3FijUZ_uCsix0AWVmoHICA&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=angst%20vreemden%20lachen%20baby&f=false Lachfase eveneens Piaget]</ref>, de vervreemdingsfase (angst voor vreemden) na acht maand, semantische fase (waarbij begrippen gekend worden).
*Spitz, R.A. (1957). ''No and yes : on the genesis of human communication.'', New York : International Universities Press.
*Spitz, R.A. (1965). ''The first year of life : a psychoanalytic study of normal and deviant development of object relations.'' New York : International Universities Press.
 
==Onderzoek over affectie==
In 1945 voerde hij in de [[Verenigde Staten]] een onderzoek uit op baby's waarbij er de helft in een steriele omgeving enkel aan de basisbehoeften (eten, wassen, verversen) werden voldaan. De baby's kregen geen affectie, geen speelmogelijkheid en er werd niet met hen gecommuniceerd. De andere baby's kregen naast de basisverzorging ook aandacht, lichaams- en oogcontact. <ref>[http://books.google.be/books?id=KJEQOec_n90C&pg=PA63&dq=Ren%C3%A9+Spitz+kinderen+dood&hl=nl&sa=X&ei=RFqjUbXpFcTY0QXeqIHwCg&ved=0CDgQ6AEwAQ#v=onepage&q=Ren%C3%A9%20Spitz%20kinderen%20dood&f=false Onderzoek affectie in 1945]</ref>
De baby's van de testgroep waren apathischer en bleven achter in psychische en lichamelijke ontwikkelingen. Na één jaar was 1/3 van de baby's van de testgroep zelfs overleden. Hierbij concludeerde men dat affectie van levensnoodzaak is. <ref>[http://books.google.be/books?id=p1Mm2jIM3v0C&pg=PA141&dq=Ren%C3%A9+Spitz+kinderen+dood&hl=nl&sa=X&ei=RFqjUbXpFcTY0QXeqIHwCg&ved=0CFsQ6AEwCA#v=onepage&q=Ren%C3%A9%20Spitz%20kinderen%20dood&f=false 1/3 overleden van de groep]</ref>
 
==Publicaties==
Naast verschillende wetenschappelijke artikels was hij ook auteur van volgende boeken.
*Spitz, R.A. (1957). No and yes : on the genesis of human communication. New York : International Universities Press.
*Spitz, R.A. (1965). The first year of life : a psychoanalytic study of normal and deviant development of object relations. New York : International Universities Press.
 
{{Appendix}}
22.720

bewerkingen

Navigatiemenu