Overleg:Derde generatie gedragstherapie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
::Overigens is de introductie "het anders leren omgaan met gedachten en gevoelens" caoutchouc. [[Gebruiker:Vier Tildes|Vier Tildes]] ([[Overleg gebruiker:Vier Tildes|overleg]]) 28 mei 2013 20:43 (CEST)
:Je verwart 2 zaken: enerzijds de nieuwere therapievormen en hun ontstaansdatum en anderzijds het behoren tot de derde generatie gedragstherapie. Alle therapievormen die tot de derde generatie behoren, zijn ouder dan de term. Dat kan ook niet anders, anders kun je geen rode draad vinden tussen benaderingen. Het is dus logisch dat er oudere publicaties zijn. De bronnen verwijzen naar basispublicaties over de betreffende therapievorm en zijn dus correct. Linehan zelf was mee de redacteur van het basisboek over de derde generatie gedragstherapie. De referentie bij functioneel analytische psychotherapie was inderdaad fout. Ik heb ze vervangen door een recente waarin uitdrukkelijk de derde generatie vermeld wordt. De introductie over het anders leren omgaan met gedachten en gevoelens is zeer gebruikelijk geformuleerd. Dat het een beetje taai is, kan ik begrijpen. Niet alles kan echter gemakkelijk voorgesteld worden. Groeten, [[Gebruiker:Queeste|Queeste]] ([[Overleg gebruiker:Queeste|overleg]]) 29 mei 2013 20:02 (CEST)
::Zo had ik het inderdaad niet bekeken, een therapie kan pas ingedeeld worden als hij er is. Toch blijf ik het gebruik van bronnen op deze manier misleidend vinden. Verder, "derdegeneratie" of "third wave" is een marketingterm die door Hayes gekaapt is om zijn [[Acceptance and commitment therapy| ACT]] meer cachet te geven. Een Engelse versie bestaat niet, de termen "third generation" of "third wave" worden in diverse artikelen gebruikt, maar de omschrijving is steeds zoals in dit artikel: "derdegeneratiedeeg is voortgekomen uit en combineert het beste van poffertjesmix, brooddeeg, cakebeslag en taartdeeg", zie de [http://en.wikipedia.org/wiki/Acceptance_and_commitment_therapy#Similarities oschrijving van Hayes zelf]. De omschrijving is niet taai maar volkomen nietszeggend. [[Gebruiker:Vier Tildes|Vier Tildes]] ([[Overleg gebruiker:Vier Tildes|overleg]]) 30 mei 2013 10:26 (CEST)
4.082

bewerkingen

Navigatiemenu