Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20130528: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vier Tildes (overleg | bijdragen)
Vier Tildes (overleg | bijdragen)
Regel 53: Regel 53:
:* ''De ingreep van Capaccio vind ik onverstandig maar ik ga er geen ruzie om maken'', schrijft u. Hoe kwalificeert ui dan wel uw ingreep om de actie van Capaccio ongedaan te maken? Ik vind het zielig. [[Gebruiker:Andries Van den Abeele|Andries Van den Abeele]] ([[Overleg gebruiker:Andries Van den Abeele|overleg]]) 1 jun 2013 17:42 (CEST).
:* ''De ingreep van Capaccio vind ik onverstandig maar ik ga er geen ruzie om maken'', schrijft u. Hoe kwalificeert ui dan wel uw ingreep om de actie van Capaccio ongedaan te maken? Ik vind het zielig. [[Gebruiker:Andries Van den Abeele|Andries Van den Abeele]] ([[Overleg gebruiker:Andries Van den Abeele|overleg]]) 1 jun 2013 17:42 (CEST).
:* {{tegenweg}} - Natuurlijk is het artikel encyclopediewaardig. ^^...Ik begrijp niet dat Andries Van den Abeele hier zijn geduld niet verliest. Bewonderenswaardig! [[Gebruiker:Zeesterre|Zeesterre]] ([[Overleg gebruiker:Zeesterre|overleg]]) 1 jun 2013 19:45 (CEST)
:* {{tegenweg}} - Natuurlijk is het artikel encyclopediewaardig. ^^...Ik begrijp niet dat Andries Van den Abeele hier zijn geduld niet verliest. Bewonderenswaardig! [[Gebruiker:Zeesterre|Zeesterre]] ([[Overleg gebruiker:Zeesterre|overleg]]) 1 jun 2013 19:45 (CEST)
:*Nu zie ik pas dat ik niet met de voorstanders van een artikel te doen heb, maar met de Vereniging van Verongelijkten. Dan is de rede ver te zoeken natuurlijk. Dat verklaart de suggestie dat het wel zal komen omdat Berger een Duitser is, de Verongelijkten worden immers dagelijks gediscrimineerd. Dat verklaart ook de hautaine afwijzing van argumenten met "verward en onbegrijpelijk". Dat verklaart dat bij het verzoek om terugplaatsing een discussie op de verwijderlijst als een vanzelfsprekendheid worst aangenomen, maar hier toch het Grote Ongenoegen de overhand krijgt. [[Gebruiker:Vier Tildes|Vier Tildes]] ([[Overleg gebruiker:Vier Tildes|overleg]]) 2 jun 2013 12:58 (CEST)
:*Nu zie ik pas dat ik niet met de voorstanders van een artikel te doen heb, maar met de Vereniging van Verongelijkten. Dan is de rede ver te zoeken natuurlijk. Dat verklaart de suggestie dat het wel zal komen omdat Berger een Duitser is, de Verongelijkten worden immers dagelijks gediscrimineerd. Dat verklaart ook de hautaine afwijzing van argumenten met "verward en onbegrijpelijk". Dat verklaart dat bij het verzoek om terugplaatsing een discussie op de verwijderlijst als een vanzelfsprekendheid wordt aangenomen, maar hier toch het Grote Ongenoegen de overhand krijgt. [[Gebruiker:Vier Tildes|Vier Tildes]] ([[Overleg gebruiker:Vier Tildes|overleg]]) 2 jun 2013 12:58 (CEST)


=== Toegevoegd 28/05: Deel 2 ===
=== Toegevoegd 28/05: Deel 2 ===

Versie van 2 jun 2013 13:01


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2024

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
  1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
    Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
    Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
    De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
  2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
    Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
    De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
  3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
    De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'bewerken' dan wel 'brontekst bewerken'.

Toegevoegd 28/05; te verwijderen vanaf 11/06

Toegevoegd 28/05: Deel 1

  • Incubator (bedrijfskunde) - en daarmee refereer ik alleen naar de lijst. Meer dan de helft van die bedrijven is pure reclame. Het artikel mag blijven, maar die lijst: weg ermee. Grashoofd 28 mei 2013 00:25 (CEST)
    • De lijst kan inderdaad beter worden verwijderd. Een voorbeeld:
Young Entrepreneurs Are Here (YEAH!)
YEAH! heeft in 2005 een particuliere incubator opgestart door en voor jonge ondernemers in de Groninger Mediacentrale. Na het succes in Groningen groeit YEAH! in 2009 met businessbroedplaatsen voor startende ondernemers met vestigingen in Groningen en Drenthe. YEAH! biedt huisvesting, ondersteunende diensten en begeleiding aan jonge bedrijven. Daarmee is YEAH! dé partner voor noordelijke ondernemers die hun ideeën en ambities willen omzetten in een succesvol bedrijf.
Binnen YEAH! is er sprake van grote diversiteit in typen bedrijven, fasering van onderneming en opleidingsachtergrond. Bedrijven zoals onder andere Accepte BV en Storesupport zijn binnen het concept van YEAH! razendsnel uitgegroeid tot succesvolle ondernemingen.
Dit is wel heel verschrikkelijk. Theobald Tiger (overleg) 30 mei 2013 10:22 (CEST)[reageer]
Eigenlijk behoeft dit artikel in mijn ogen geen verdediging. Omdat het nogal hevig werd aangevallen door sommigen, is er toch wellicht enige argumentatie op zijn plaats.
1. Het is onmiskenbaar dat de heer Berger deze stichting heeft gewild om aan zijn naam een blijvende bekendheid te verlenen. Naar het voorbeeld van andere bekende miljonairs (Nobel en Rockefeller om er maar twee te noemen en in Nederland bvb. Joop Van den Ende), heeft hij gebruik gemaakt van de mogelijkheden die hem worden geboden door de wetten van zijn land, om een gedeelte van zijn fortuin af te staan voor maatschappelijke doeleinden. Natuurlijk is 'reclame' hierbij niet ver weg, maar welk artikel op Wikipedia is, in de zin van 'bekendmaking' geen reclame? Het is dit natuurlijk niet in de zin dat hier iets zou te koop worden aangeboden. Daarom is deze kritiek eerder verwonderlijk.
2. Niet iedere stichting is wellicht vatbaar voor een artikel op Wikipedia. Maar de elementen lijken me verenigd om dit voor deze Stichting wèl te doen: het bedrag van het kapitaal, het bedrag van de prijs, de voorbeeldfunctie van de laureaten, de maatschappelijke status van wie bij de activiteiten betrokken is, de notoriëteit van de stichting en van de prijzen, enz., maken dat informatie hierover past. Ik verhoop toch dat het niet is omdat het hier over een Duitse stichting gaat, dat men dit anders zou gaan beoordelen dan de talrijke Amerikaanse of andere stichtingen die op de Nederlandse Wikipedia worden beschreven.
3. Het moet me van het hart dat ik ontgoocheld ben dat sommige gebruikers een dergelijk artikel nutteloos vinden, maar niet reageren tegenover de tienduizenden insecten, de duizenden spoorwegstations in Polen, de fictieve personages in soapseries, sommige heel bescheiden voetballers, wielrenners of andere sporters, enz. Ik gun ieder zijn pret en ik heb nog nooit iets ondernomen om artikelen waarvan de encyclopedische waarde me als (uiterst) gering voorkomt, voor verwijdering voor te stellen. Maar hoe dan iemand de relevantie van een artikel zoals het hier besprokene niet inziet, daar breekt mijn klomp bij.
4. Onder de critici waren er ook die meenden dat dit best toe te voegen was bij het artikel over de persoon Berger. Maar is het dan niet precies in het vaarwater treden van het 'reclame voeren rond een persoon'? Moet men dat op alle stichtingen en fondsen gaan toepassen die, ook al zijn ze het initiatief van individuen, op een afzonderlijk artikel staan op Wikipedia? Ik denk het niet.
Ik verhoop dat dit lemma, dat ik nog wat heb bijgewerkt, opnieuw de nodige steun krijgt, en dat, bij het einde van de sessie, deze ditmaal niet zullen worden over het hoofd gezien om eigengereid toch het verwijderingsmes te hanteren. -- Andries Van den Abeele (overleg) 30 mei 2013 11:31 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen nogal logisch Spotter (overleg) 30 mei 2013 15:02 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen zeer belangrijke stichting die een plaats in een encyclopedie, die "de omnibus rebus scibilibus" moet bezighouden, hoeft te hebben. Zeer nuttige inlichtingen. -- Bruxellensis (overleg) 30 mei 2013 16:07 (CEST)[reageer]
  • 1. Ik ben voor het -beknopt- opnemen van de stichting bij de persoon. Het is waar dat het promotie-argument voor al dit soort liefdadigheid geldt, maar dat neemt niet weg dat elk artikel apart beoordeeld moet worden, hellendvlakargumenten tellen niet. Deze stichting bestaat nu vier jaar, die van Nobel en Rockefeller zijn iets ouder. Stond de Nobel-prijs (sinds 1901) al vermeld in de 10e editie van de Encyclopedia Britannica (1902-1903)? Hetzelfde geldt voor de eerder genoemde Ako-literatuurprijs (sinds 1987), de Dr. A.H. Heinekenprijs (sinds de jaren 60) en de Solvay-bibliotheek (1902). De enige goede vergelijking is die met Joop van den Ende, maar "en-hij-dan" is niet geldig. Ook dat kan wat mij betreft op dezelfde manier opgeruimd worden, het gaat ook meteen mis met het uitrekken van het onderwerp en wervende tekst als "..maakte het mogelijk hun jarenlange droom te verwezenlijken".
2. Nationaliteit van de persoon is onbelangrijk, ik verzet me tegen alle borstklopperij, uit welk land dan ook. De hoogte van de bedragen zegt me niet zoveel, deze man heeft nu eenmaal 50 miljoen, Somaly Mam en haar Somaly Mam Foundation hebben dat bijvoorbeeld niet. De hoogte van de prijs vloeit voort uit het startkapitaal, het is de rente. Nu het in een stichting is ondergebracht betaalt de Duitse fiscus mee aan Bergers goede doel, was het prive-kapitaal dan zou hij 30% belasting over de rente-inkomsten moeten betalen en kon hij dus maar zeven ton weggeven.
3. Ik ben tegen het gebruik van Wikipedia als databank en verafschuw de resultaten daarvan.
4. En weer een "en-zij-dan", per geval beoordelen. -- Vier Tildes (overleg) 30 mei 2013 17:18 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen De argumentatie van Andries Van den Abeele is meer dan steekhoudend. -- MJJR (overleg) 30 mei 2013 18:35 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderenEr zijn idd voldoende argumenten om dit te laten. Benedict Wydooghe (overleg) 31 mei 2013 09:50 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen Zie argumentatie van Andries. ik kan mij daar volledig bij aansluiten. De antwoorden van Vier Tildes hierop begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed. Wat bv. het gebruik van Wikipedia als databank te maken heeft met deze nominatie is mij een groot raadsel. Voor mij blijven stichting en prijs E. Sonuwe () 31 mei 2013 10:42 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen - aangedragen argumenten voor behoud lijke mij voldoende overtuigend. Paul Brussel (overleg) 31 mei 2013 12:26 (CEST)[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen Dit artikel voldoet tenvolle aan de vereisten van wikipedia : het is neutraal opgesteld en het heeft voldoende referenties. Gebruiker:Andries Van den Abeele geeft voldoende argumenten pro. JoJan (overleg) 31 mei 2013 17:31 (CEST)[reageer]
  • ..et quibusdam aliis, voegde Voltaire daaraan toe. Leuk dat je me op het spoor van Giovanni Pico della Mirandola zette Bruxellensis. In punt twee wordt gesuggereerd dat de tegenstanders misschien iets tegen Duitsers hebben, dat vind ik niet netjes. In punt drie worden ook de tegenstanders in een kwaad daglicht gesteld met algemene kritiek op medewerkers die zich tegen dit artikel keren, maar niets tegen de stortvloed aan rommel zouden doen. Dat is geen geldig argument voor dit artikel, ik reageer daar kort op en vat al die rommel samen in "data". Wat is de mening van iemand die dat niet begrijpt waard? Het draait om encyclopediewaardigheid, ik vind de stichting nog te jong, de stichting heeft nog geen maatschappelijke positie verworven. Dat meneer Berger een enorme smak geld en goede contacten heeft weegt niet op tegen het promotie-argument, juist in dit geval telt promotie zwaar. Er staan niet voor niets twee rode links in mijn commentaar, de man van 50 miljoen die zégt zich in te zetten voor een betere wereld is eerder aan de beurt dan iemand die dat werkelijk doet, en waaraan de man van 50 miljoen zich optrekt. De argumenten vóór beperken zich tot de hoeveelheid geld en de positie van Berger en vergelijkingen met andere stichtingen. Ik leg uit waarom ik dat onvoldoende vind. Overigens, hoeveel huiskamerstichtingen die kinderspeelgoed voor Polen of Roemenië inzamelden zijn al niet verwijderd? Als het op stemmen tellen aankomt is het een tegen acht, maar ik vind de argumenten niet zo sterk. Vier Tildes (overleg) 1 jun 2013 02:57 (CEST)[reageer]
* Capaccio heeft terecht het gezond verstand doen zegevieren, door het verwijderingssjabloon uit te wissen. Ik zal niet reageren op de, naar mijn mening, onterechte opmerkingen van Vier Tildes, die geen ernstige argumentatie inhouden. Ik ben ondertussen begonnen met artikels te plaatsen op Wikipedia Nederlands over de prijswinnaars van de Roland Bergerstichting die er nog geen hebben, om te beginnen over Somaly Mam en Radhia Nasraoui. Ik heb er geen bijzondere verdienste aan, want veel is over hen te vinden op de talrijke wikipedia die al een artikel aan hen hebben gewijd. Het is hier dus 'long overdue'. Andries Van den Abeele (overleg) 1 jun 2013 14:51 (CEST)[reageer]
  • Beste Adriaan Van den Abeele, waarom zeg je niet gewoon dat je nog steeds van mening bent dat het artikel encyclopediewaardig is, maar dat je om je standpunt kracht bij te zetten inderdaad ten minste twee oneigenlijke argumenten gebruikt hebt. Ik ben daar niet boos om hoor, maar ik wijs er wel op. De ingreep van Capaccio vind ik onverstandig maar ik ga er geen ruzie om maken. Vier Tildes (overleg) 1 jun 2013 15:17 (CEST)[reageer]
  • Uw argumenten vind ik verward en onbegrijpelijk, als men ze al als argumenten kan bestempelen. Natuurlijk is het artikel encyclopediewaardig. Als ik daar niet van overtuigd was, zou ik het er toch niet op plaatsen? Ik gebruik geen oneigenlijke argumenten, maar 'to the point' argumenten. Ze zijn blijkbaar alleen maar in uw ogen 'oneigenlijk'. So be it. Voor mij is het dispuut afgesloten. Andries Van den Abeele (overleg) 1 jun 2013 17:25 (CEST)[reageer]
  • De ingreep van Capaccio vind ik onverstandig maar ik ga er geen ruzie om maken, schrijft u. Hoe kwalificeert ui dan wel uw ingreep om de actie van Capaccio ongedaan te maken? Ik vind het zielig. Andries Van den Abeele (overleg) 1 jun 2013 17:42 (CEST).[reageer]
  • Tegen Tegen verwijderen - Natuurlijk is het artikel encyclopediewaardig. ^^...Ik begrijp niet dat Andries Van den Abeele hier zijn geduld niet verliest. Bewonderenswaardig! Zeesterre (overleg) 1 jun 2013 19:45 (CEST)[reageer]
  • Nu zie ik pas dat ik niet met de voorstanders van een artikel te doen heb, maar met de Vereniging van Verongelijkten. Dan is de rede ver te zoeken natuurlijk. Dat verklaart de suggestie dat het wel zal komen omdat Berger een Duitser is, de Verongelijkten worden immers dagelijks gediscrimineerd. Dat verklaart ook de hautaine afwijzing van argumenten met "verward en onbegrijpelijk". Dat verklaart dat bij het verzoek om terugplaatsing een discussie op de verwijderlijst als een vanzelfsprekendheid wordt aangenomen, maar hier toch het Grote Ongenoegen de overhand krijgt. Vier Tildes (overleg) 2 jun 2013 12:58 (CEST)[reageer]

Toegevoegd 28/05: Deel 2

Toegevoegd 28/05: Deel 3

  • ...