Waterman (schip, 1945): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
87 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
div.
(Versie 38120009 van Jaapvlietstra (overleg) ongedaan gemaakt - Niet verifieerbaar)
(div.)
Het '''SS WATERMAN''' was een passagiersschip dat als vergroot [[Victory (scheepstype)|Victory troepentransportschip]] met de naam '''SS LA GRANDE VICTORY''' (VC2-S-AP3) werd gebouwd en één van de drie schepen die na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd aangekocht door de [[Staat der Nederlanden]] van de [[US War Shipping Administration]]. Voor oorlogsomstandigheden was de romp versterkt en het schip was geschikt voor het vervoer van zo'n 1600 man. In tegenstelling tot de [[Liberty (scheepstype)|Liberty schepen]] konden alle accommodaties geventileerd en verwarmd worden.
 
Het schip werd korte tijd onder Amerikaanse vlag geexploiteerdgeëxploiteerd door de Shepard Steamship Co., maar opgelegd en te koop gezet in 1946. De Staat kocht het schip in 1947, gaf het onder de naam WATERMAN in beheer bij de [[Koninklijke Rotterdamsche Lloyd]] om het te kunnen inzetten als [[troepentransportschip]] voor het vervoer naar [[Nederlands-Indië]] en later naar [[Nieuw-Guinea]]. Op de terugweg werden repatrianten[[Repatriëren|repatriant]]en vervoerd.
 
In 1951 werd het schip omgebouwd tot emigrantenschip[[emigrant]]enschip bij de [[Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij]] in Amsterdam. Het kreeg een extra dek, de [[brug (schip)|brug]] werd bovenop gezet en naar voren verplaatst, de accommodaties werden geschikt gemaakt voor 831 passagiers. Achterop kwamen een sport- en een zonnedek. De tonnage ging van 7.606 naar 9.177 brt. In November 1951 werd het schip opgeleverd voor haar eerste reis naar [[Australië (continent)|Australië]].
 
In 1952 ging het beheer over naar de NASM ([[Holland-Amerika Lijn]]) te [[Rotterdam]].
 
Op [[14 maart]] [[1957]], 's morgens om 08.20 uur volgens de scheepsklok, werd het schip midden op de [[Atlantische Oceaan]] aangevaren door het 7.174-ton Italiaanse schip SS MERIT. Aan boord waren 800 emigranten, inclusief 312 Hongaarse vluchtelingen naar Canada. De Waterman seinde dat er geen onmiddellijk gevaar was en dat ook het andere schip veilig was. De Waterman was uit Rotterdam vertrokken op 13 maart 1957. Bij de aanvaring in de mist werd het achterschip getroffen. Het schip voer terug naar [[Brest (Frankrijk)|Brest]] in Frankrijk, waar de passagiers konden overstappen op dehet zusterschip [[Zuiderkruis (schip uit 1944)|Zuiderkruis]] en die daarvandaan alsnog naar [[Halifax (Nova Scotia)|Halifax]] voerenworden vervoerd.
 
In 1961 werd het schip overgedragen aan Scheepvaartmij. Trans-Ocean te 's-Gravenhage, de exloitatie bleef bij de NASM. In dat jaar werden ook de accommodatiespassagiersverblijven verbouwd tot luxe Tourist''tourist Classclass'' statusaccomodaties om meer passagiers te trekken, omdat het aantal emigranten langzaam steeds verder terugliep. Het schip bleef reizen maken over de oceaan, naar AustralieAustralië and [[Nieuw-Zeeland]]. In 1962 werd het schip samen met de [[Groote Beer (schip uit 1944)|Groote Beer]] gecharted als accommodatie voor de Commonwealth Games inte [[Fremantle]] (Perth)in AustralieAustralië. In april 1963 werd ook weer samen met de Groote Beer een bijzonder transport uitgevoerd. 10 april 1963 had [[Feijenoord]] in het eigen stadion [[SL Benfica (voetbalclub)|Benfica]], de EuropeseEuropees kampioen voetbal van de twee voorgaande jaren, op 0-0 gehouden en de supporters gingen overzee naar de return in [[Lissabon]]. Feyenoord verloor diede wedstrijd en werd uitgeschakeld.
 
In januari 1963 maakte de Waterman haar laatste reis naar AustralieAustralië en Nieuw-Zeeland. Later dat jaar werden de schepen verkocht aan [[John Latsis]], een Grieks familiebedrijf. Het schip kreeg de naam MARGARITA en maakte reizen in het oostelijk deel van de [[Middellandse Zee]] en vervoerde in het seizoen [[pelgrim]]s naar [[Djedda]]. Eind 1969 werd het schip voor de sloop verkocht naar [[Onomichi]], [[Japan]].
 
== Zie ook ==
71.717

bewerkingen

Navigatiemenu