World Medical Association: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edelhart (overleg | bijdragen)
k edit categorie
YurikBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: de:Weltärztebund
Regel 14: Regel 14:
[[Categorie:Geneeskundige organisatie]]
[[Categorie:Geneeskundige organisatie]]


[[de:Weltärztebund]]
[[en:World Medical Association]]
[[en:World Medical Association]]

Versie van 30 apr 2006 15:01

De World Medical Association of WMA is een internationale vereniging die artsen vertegenwoordigt. De vereniging werd gesticht op 17 september 1947. Dokters van 27 verschillende landen kwamen samen op de eerste algemene vergadering van de WMA in Parijs. De organisatie werd gesticht om de onafhankelijkheid van artsen te verzekeren en om altijd de beste verzorging te verzekeren. Dit was vooral belangrijk voor dokters na de Tweede Wereldoorlog. Daarom is de WMA altijd een onafhankelijke confederatie van vrije professionele verenigingen geweest. De WMA wordt gefinancierd door jaarlijkse bijdragen van zijn leden, tachtig nationale medische verenigingen.

De WMA voorziet een forum voor zijn leden om vrij te kunnen communiceren, om actief te kunnen meewerken en om een overeenkomst te bereiken over de hoge standaarden van de medische ethiek en de professionele bekwaamheid. De organisatie wil ook de professionele vrijheid van artsen over de hele wereld promoten. Deze unieke samenwerking vergemakkelijkt de verzorging van patiënten in een gezonde omgeving en verbetert de levenskwaliteit voor iedereen.

De WMA houdt zich vooral bezig met de ethische onderdelen van het medische beroep, en behandelt internationale codes op gebieden als de medische ethiek, de patiëntenrechten, onderzoek over de menselijke thema’s, ziekenzorg, militaire slachtoffers of martelen van gevangenen en gebruik en misbruik van drugs.

De WMA is officieel verbonden met de World Health Organization (WHO). Ze werkt ook samen met vele andere organisaties op medisch terrein, in het bijzonder de World Health Professions Alliance, een verbond van professionele verenigingen voor artsen, verpleegsters en apothekers.

Het belangrijkste orgaan van de WMA is de algemene vergadering die jaarlijks samenkomt en de belangrijkste beslissingen neemt. De vergadering bestaat uit verschillende afgevaardigden van de nationale organisaties, de officiers en leden van de raad van de WMA en vertegenwoordigers van de vennootschappen. De vergadering verkiest de WMA-raad iedere twee jaar met vertegenwoordigers uit elk van de zes WMA-regio’s, namelijk Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië.

De voorzitter van de raad, die om de twee jaar door de WMA-raad wordt verkozen is het politieke hoofd van de organisatie. De woordvoerder van de WMA is de president die jaarlijks wordt verkozen op de vergadering. Als hoofd van de uitvoerende macht van de WMA werkt de secretaris-generaal voltijds op het secretariaat.