Peizer- en Eeldermaden (natuurgebied): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Het gebied staat onder sterke druk van de oprukkende bebouwing. In de jaren '70 gingen in de stad Groningen stemmen op om de dorpen in de kop van Drenthe toe te voegen aan de provincie [[Groningen (provincie)|Groningen]]. De achterliggende gedachte was dat dit gebied op die manier gemakkelijker kon worden gebruikt voor uitbreiding van de stad Groningen. Sterke protesten vanuit de bevolking wisten dit te voorkomen. Toen het plan aldus spaak liep richtte Groningen de blik noordwaarts en ontstonden vervolgens de wijken [[Lewenborg]] en [[Beijum]].
 
In [[2003]] werd een plan op tafel gelegd om een nieuwe woonwijk te bouwen aan de westkant van [[Paterswolde]]. De ruim 1400 woningen zijn gepland op de Eeldermade grenzend aan het nieuwe Eelderdiep. Door omwonenden en andere belanghebbenden is hier sterk tegen geprotesteerd. In de zomer van [[2005]] is met de bouw begonnen van de wijk die [[Ter Borch (wijk)|Ter Borch]] is genoemd, een wijk die 1250 huizen zal bevatten.
 
== Natuur en water ==
De laatste decennia koopt de [[Vereniging Natuurmonumenten|Natuurmonumenten]] op grote schaal land op in dit gebied om dit zo veel mogelijk terug te brengen naar een natuurlijke staat. Dit houdt in: weinig bemesting toepassen en sterk gecontroleerd begrazings- en maaibeleid teneinde de oorspronkelijke flora en fauna meer kans te geven. Het natuurgebied dat in het bezit is van die organisatie beslaat nu 837 [[hectare]]. Het gebied maakt samen met het [[Leekstermeergebied]] deel uit van een groot natuur- en [[waterberging]]sgebied, dat de [[De Onlanden]] is gedoopt. In [[2013]] werden de werkzaamheden afgerond, waarmee de Peizer- en Eeldermaden weer grotendeels in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht: een moerassig laagveengebied.
 
{{Coördinaten|53_9_52.5_N_6_32_10.67_E_scale:25000|53° 9' 53" N 6° 32' 11" E}}
86.616

bewerkingen

Navigatiemenu