Ayutthaya (stad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 24: Regel 24:
De moderne stad ligt tegen de historische stad [[Ayutthaya (oud)|Ayutthaya]] aan, de hoofdstad van het oude [[koninkrijk Ayutthaya]]. Het [[Historisch Park Ayutthaya]], dat de historische stad omvat, staat op de [[werelderfgoedlijst]] van [[UNESCO]].
De moderne stad ligt tegen de historische stad [[Ayutthaya (oud)|Ayutthaya]] aan, de hoofdstad van het oude [[koninkrijk Ayutthaya]]. Het [[Historisch Park Ayutthaya]], dat de historische stad omvat, staat op de [[werelderfgoedlijst]] van [[UNESCO]].


Aan de oostelijke oever van de Chao Phrayarivier, op de oude plek van de VOC Handelspost, is het [http://www.baanhollanda.org Baan Hollanda Informatiecentrum] gevestigd. Baan Hollanda, dat Hollanda Huis betekent, werd in 2004 door toenmalig Koningin Beatrix geschonken aan de Thaise Koning Bhumibol en het Thaise Volk ter viering van 400 jaar Thai-NEderlandse betrekkingen. Het Baan Hollanda Informatiecentrum vertelt over de geschiedenis tussen Nederland en Thailand, hoe de Nederlanders tijdens het Koninkrijk Siam woonden, werkten en leefden in Ayutthaya en heeft een aantal Nederlands gerelateerde exposities, zoals de Dutch Water Show Case en evenementen.
Aan de oostelijke oever van de Chao Phrayarivier, op de oude plek van de VOC Handelspost, is het [http://www.baanhollanda.org Baan Hollanda Informatiecentrum] gevestigd. Baan Hollanda, dat Hollanda Huis betekent, werd in 2004 door toenmalig Koningin Beatrix geschonken aan de Thaise Koning Bhumibol en het Thaise Volk ter viering van 400 jaar Thai-Nederlandse betrekkingen. Het Baan Hollanda Informatiecentrum vertelt over de geschiedenis tussen Nederland en Thailand, hoe de Nederlanders tijdens het Koninkrijk Siam woonden, werkten en leefden in Ayutthaya en heeft een aantal Nederlands gerelateerde exposities, zoals de Dutch Water Show Case en evenementen.


:{{omrand|Ayutthaya.ogg|250px|left}}
:{{omrand|Ayutthaya.ogg|250px|left}}

Versie van 1 jul 2013 06:16

Ayutthaya
พระนครศรีอยุธยา
Plaats in Thailand Vlag van Thailand
Ayutthaya (Thailand)
Ayutthaya
Situering
Provincie (Changwat) Ayutthaya
District (Amphoe) Ayutthaya
Coördinaten 14° 21′ NB, 100° 34′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 14.84 km²
Inwoners 54.888 (2006)
Overig
Website ayutthaya.go.th/
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Ayutthaya (Volledige naam: Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thai: พระนครศรีอยุธยา) is een stad in Centraal-Thailand, op nog geen 100 km van Bangkok. De stad is vernoemd naar de Indiase stad Ayodhya.

Ayutthaya is de hoofdstad van de provincie Ayutthaya en het Amphoe (district) Ayutthaya. De stad heeft ongeveer 70.000 inwoners.

De moderne stad ligt tegen de historische stad Ayutthaya aan, de hoofdstad van het oude koninkrijk Ayutthaya. Het Historisch Park Ayutthaya, dat de historische stad omvat, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aan de oostelijke oever van de Chao Phrayarivier, op de oude plek van de VOC Handelspost, is het Baan Hollanda Informatiecentrum gevestigd. Baan Hollanda, dat Hollanda Huis betekent, werd in 2004 door toenmalig Koningin Beatrix geschonken aan de Thaise Koning Bhumibol en het Thaise Volk ter viering van 400 jaar Thai-Nederlandse betrekkingen. Het Baan Hollanda Informatiecentrum vertelt over de geschiedenis tussen Nederland en Thailand, hoe de Nederlanders tijdens het Koninkrijk Siam woonden, werkten en leefden in Ayutthaya en heeft een aantal Nederlands gerelateerde exposities, zoals de Dutch Water Show Case en evenementen.


Zie de categorie Ayutthaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.