Imbibitie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
180 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
bij [[zaad (plant)|zaden]], waarna ze opzwellen en kunnen gaan [[kieming|kiemen]]. Een ander voorbeeld van imbibitie, dat in de natuur voorkomt, is de absorptie van water door [[hydrofiel]]e [[colloïde]]n.
 
== Algemene definitie ==
Bij een tweefase stroom in poreuze materialen is imbibitie een van de twee typen van verplaatsing, de andere gebeurt door [[drainage]]. Bij imbibitie wordt een niet bevochtende vloeistof vervangen door een bevochtigingsmiddel.
De algemene definitie van imbibitie is de vervanging van de ene vloeistof door een andere niet [[mengbaarheid|mengbare]] vloeistof. Imbibitie is afhankelijk van vele factoren. Bij spontane imbibitie van bevochtigingsmiddellen in poreuze stoffen (zie [[capillariteit]]) is de [[capillaire druk]] door het samenspel van de vloeibare en vaste [[oppervlaktespanning]]en verantwoordelijk voor het opzuigen van de vloeistoffen. Imbibitie kan naast capillariteit ook gebeuren door [[osmose]] of op moleculair niveau door [[Londonkracht]]en en [[waterstofbrug]]gen.
 
== Voorbeelden ==
De algemene definitie van imbibitie is de vervanging van de ene vloeistof door een andere niet [[mengbaarheid|mengbare]] vloeistof. Imbibitie is afhankelijk van vele factoren. Bij spontane imbibitie van bevochtigingsmiddellen in poreuze stoffen (zie [[capillariteit]]) is de [[capillaire druk]] door het samenspel van de vloeibare en vaste [[oppervlaktespanning]]en verantwoordelijk voor het opzuigen van de vloeistoffen.
Bij een tweefase stroom in poreuze materialen is imbibitie een van de twee typen van verplaatsing, de andere gebeurt door [[drainage]]. Bij imbibitie wordt een niet bevochtende vloeistof vervangen door een bevochtigingsmiddel.
 
[[Proteïne]]n hebben een grote imbibitiecapaciteit, [[zetmeel]] minder en [[celulosecellulose]] het minste. Hierdoor zwellen bijvoorbeeld droge [[erwt]]en meer op dan [[gewone tarwe|tarwe]] korrels.
 
Imbibitie met water verhoogt het volume, hetgeen gepaard gaat met imbibitiedruk. Deze druk kan zeer groot zijn. De Egyptenaren spleten stenen door droog hout in de scheuren te plaatsen en vervolgens het hout kletsnat maakten.
71.612

bewerkingen

Navigatiemenu