De tovenaar van Oz (anime): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
16 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
liever geen links naar Youtubefilmpjes
(Opgeknapt, en de titel van de Canadese dub heeft hier niets te zoeken. De Nederlandse versie is niet eens gebasseerd op die dub, en de NL-titel is een letterlijke vertaling van de JP-titel.)
(liever geen links naar Youtubefilmpjes)
 
== Uitzending in Nederland ==
In [[Nederland]] werd de serie in 1986 uitgezonden door [[VARA]], in [[België]] door [[BRT1]]. De titel werd letterlijk vertaald naar '''De tovenaar van Oz'''. Beide zenders gebruikten een in het [[Nederlands]] [[Nasynchronisatie|nagesynchroniseerde]] versie waar [[Nederlandse]] [[stemacteurs]] voor werden ingeschakeld, waaronder [[Annelies Balhan]]<ref>[http://www.youtube.com/watch?v=YwVF90WmbyI Introfilmpje]</ref>. Ook werden er enkele zaken aangepast: Dorothy's naam werd ingekort tot Doortje. Haar woonplaats is in de nasynchronisatie niet ergens in [[Kansas (staat)|Kansas]], maar in het Brabantse [[Kaatsheuvel]]. Ook de namen van veel personages werden aangepast: de vogelverschrikker heet Lappie, de leeuwenkoning Droezel, de tinnen man Blikkie.
 
==Verhaal==
 
===Aflevering 1 tot en met 17===
{{Leeswaarschuwing}}
Dit deel is gebaseerd op het eerste boek ''[[De tovenaar van Oz]]''. Het verhaalt de avonturen van Doortje, een [[Wees (kind)|weeskind]] uit [[Kaatsheuvel]], die op de boerderij van haar [[tante]] en [[oom]] wordt grootgebracht. Op een dag gaan haar tante en oom naar de stad en laten Doortje en hun hond Toto alleen. Net op die dag raast er een enorme [[Tornado (wervelwind)|tornado]] over de boerderij waardoor het huis, Doortje en Toto naar het Land van Oz worden getransporteerd.
 
 
===Aflevering 18 tot en met 30===
{{Leeswaarschuwing}}
Deze afleveringen zijn gebaseerd op het tweede boek ''[[The Marvelous Land of Oz]]''.
 
 
===Aflevering 31 tot en met 41===
{{Leeswaarschuwing}}
Het derde deel is gebaseerd op het boek ''[[Ozma of Oz]]''.
 
 
===Afleveringen 42 tot en met 52===
{{Leeswaarschuwing}}
Het laatste deel is gebaseerd op het zesde boek: ''[[The Emerald City of Oz]]''.
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu