Underworld (band): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Elegias (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Elegias (overleg | bijdragen)
taalgebruik en spelling
Regel 31: Regel 31:
'''Underworld''' is een [[Groot-Brittannië|Britse]] [[muziekgroep|band]] die zich bezighoudt met het produceren van [[techno|technomuziek]].
'''Underworld''' is een [[Groot-Brittannië|Britse]] [[muziekgroep|band]] die zich bezighoudt met het produceren van [[techno|technomuziek]].


De band wordt gevormd door [[Karl Hyde]] en [[Rick Smith]]. Voor [[2000]] maakte [[Darren Emerson]] ook deel uit van Underworld. Darren Emerson was betrokken bij het mixwerk. Rick Smith is de muzikale motor die tegenwoordig de muziek schrijft en produceert. Karl Hyde is verantwoordelijk voor de zang en de creatieve output van de band.
De band bestaat uit [[Karl Hyde]] en [[Rick Smith]]. Voor [[2000]] maakte [[Darren Emerson]] ook deel uit van Underworld. Darren Emerson was betrokken bij het mixwerk. Rick Smith is de muzikale motor die tegenwoordig de muziek schrijft en produceert. Karl Hyde is verantwoordelijk voor de zang en de creatieve output van de band.


In het begin van de [[1980-1989|jaren '80]] waren Hyde en Smith ook verantwoordelijk voor het project "Freur". Een [[synthpop]]band die opkwam in de [[new wave]]scene. Opvallend is dat zij jaren voordat "The Artist Formerly Known As Prince" hiermee kwam, al gebruikmaakten van een symbool als naam. Het symbool is een kringelend lijntje dat nog het meest lijkt op een [[hiëroglief]] uit de [[Mayatijd]]. Om zakelijke redenen hebben zij naderhand besloten om aan dit symbool de klank "Freur" toe te voegen. Freur heeft een kleine hit gehad met de single "Doot Doot" die uitkwam in [[1983]]. In [[1986]] is het project gestopt, waarna de heren Hyde en Smith in [[1987]] Underworld oprichtten. De track "Doot Doot" is nog verschenen op de soundtrack van de film "Vanilla Sky".
In het begin van de [[1980-1989|jaren '80]] waren Hyde en Smith ook verantwoordelijk voor het project "Freur", een [[synthpop]]band die voortkwam uit de [[new wave]]scene. Freur maakte al jaren voordat [[Prince]] dat deed gebruik van een symbool als naam. Het symbool is een kringelend lijntje dat nog het meest lijkt op een [[hiëroglief]] uit de [[Mayatijd]]. Om zakelijke redenen hebben zij naderhand besloten om aan dit symbool de klank "Freur" toe te voegen. Freur heeft een kleine hit gehad met de single "Doot Doot" die uitkwam in [[1983]]. In [[1986]] is het project gestopt, waarna Hyde en Smith in [[1987]] Underworld oprichtten. De track "Doot Doot" is nog verschenen op de soundtrack van de film "Vanilla Sky".


Het was ook Hyde die in [[1996]] het idee opperde om een commercieel [[artwork (kunst)|artwork]]bureau op te gaan richten. Dit resulteerde in juni [[1997]] in de oprichting van [[Tomato]], een bureau dat inmiddels al vele commerciële opdrachten voor o.a. [[Levi's]] en [[Pepsi]] heeft uitgevoerd. Hyde en Smith zijn tegenwoordig directeur van de creatieve afdeling van Tomato, onder gedeeld leiderschap.
Het was ook Hyde die in [[1996]] het idee opperde om een commercieel [[artwork (kunst)|artwork]]bureau op te richten. Dit resulteerde in juni [[1997]] in de oprichting van [[Tomato]], dat heeft samengewerkt met o.a. [[Levi's]] en [[Pepsi]]. Hyde en Smith zijn tegenwoordig gezamenlijk directeur van de creatieve afdeling van Tomato.


Eind [[2000-2009|jaren '00]] is Hyde de woordvoerder voor Underworld als band.
Sinds eind [[2000-2009|jaren '00]] is Hyde de woordvoerder voor Underworld als band.


De grootste [[underground (stroming)|undergroundhit]] van Underworld is 'Born Slippy .NUXX', die op de [[soundtrack]] van de film [[Trainspotting]] staat. In [[2007]] behaalt de single [[Crocodile (single)|Crocodile]] de eerste positie van de [[Kink 40]] en blijft daar vier weken staan.
De grootste [[underground (stroming)|undergroundhit]] van Underworld is 'Born Slippy .NUXX', gebruikt in de [[soundtrack]] van de film [[Trainspotting]]. In [[2007]] behaalde de single [[Crocodile (single)|Crocodile]] de eerste positie van de [[Kink 40]] en blijft daar vier weken staan.


In [[2008]] werken de band en andere bekende artiesten uit de [[Verenigde Staten|VS]], het [[Verenigd Koninkrijk]], [[Canada]] en [[Zuid-Afrika]] aan het album [[Songs for Tibet]], een steunbetuiging aan [[Tibet (gebied)|Tibet]] en [[dalai lama]] [[Tenzin Gyatso (dalai lama)|Tenzin Gyatso]]. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de [[Olympische Zomerspelen 2008]] in de [[Volksrepubliek China]] waarvan de opening op [[8 augustus]] plaatsvindt: het album wordt namelijk op [[5 augustus]] uitgebracht via [[iTunes]] en vanaf [[12 augustus]] via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de [[Invasie van Tibet]] in [[1950]]-[[1951]] bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.<ref>{{en}}E-Online (22 juli 2008) [http://uk.eonline.com/uberblog/b3342_Sting__Matthews__Mayer_Gamer_for_Tibet_Than_Beijing.html Sting, Matthews, Mayer Gamer for Tibet Than Beijing]</ref>
In [[2008]] werkten de band en andere bekende artiesten uit de [[Verenigde Staten|VS]], het [[Verenigd Koninkrijk]], [[Canada]] en [[Zuid-Afrika]] aan het album [[Songs for Tibet]], een steunbetuiging aan [[Tibet (gebied)|Tibet]] en [[dalai lama]] [[Tenzin Gyatso (dalai lama)|Tenzin Gyatso]]. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de [[Olympische Zomerspelen 2008]] in de [[Volksrepubliek China]] waarvan de opening op [[8 augustus]] plaatsvindt: het album wordt namelijk op [[5 augustus]] uitgebracht via [[iTunes]] en vanaf [[12 augustus]] via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de [[Invasie van Tibet]] in [[1950]]-[[1951]] bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.<ref>{{en}}E-Online (22 juli 2008) [http://uk.eonline.com/uberblog/b3342_Sting__Matthews__Mayer_Gamer_for_Tibet_Than_Beijing.html Sting, Matthews, Mayer Gamer for Tibet Than Beijing]</ref>


In mei 2010 kwam de single ''Scribble'' uit, Scribble is gemaakt met [[High Contrast]] een drum n bass DJ uit Cardiff en bevat meerderen samples van Todd Terry.Let It Ride (een acid house floorfiller uit 1999)
In mei 2010 kwam de single ''Scribble'' uit, Scribble is gemaakt in samenwerking met [[High Contrast]], een [[drum 'n' bass]] DJ uit Cardiff, en bevat meerdere samples van Let It Ride van Todd Terry (een acid housenummer uit 1999)


Het nieuwe album, genaamd ''Barking'', werd op 10 september 2010 uitgebracht.
Het nieuwe album, genaamd ''Barking'', werd op 10 september 2010 uitgebracht.

Versie van 30 jul 2013 18:46

Underworld
Hyde, Smith en dj Darren Price on tour in 2005.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1986 - heden
Oorsprong Romford, Londen, Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Alternatieve techno
Label(s) Cooking Vinyl
Leden
Karl Hyde
Rick Smith
Darren Price
Oud-leden
Baz Allen
Bryn Burrows
Alfie Thomas
Pascal Consoli
Darren Emerson
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Underworld is een Britse band die zich bezighoudt met het produceren van technomuziek.

De band bestaat uit Karl Hyde en Rick Smith. Voor 2000 maakte Darren Emerson ook deel uit van Underworld. Darren Emerson was betrokken bij het mixwerk. Rick Smith is de muzikale motor die tegenwoordig de muziek schrijft en produceert. Karl Hyde is verantwoordelijk voor de zang en de creatieve output van de band.

In het begin van de jaren '80 waren Hyde en Smith ook verantwoordelijk voor het project "Freur", een synthpopband die voortkwam uit de new wavescene. Freur maakte al jaren voordat Prince dat deed gebruik van een symbool als naam. Het symbool is een kringelend lijntje dat nog het meest lijkt op een hiëroglief uit de Mayatijd. Om zakelijke redenen hebben zij naderhand besloten om aan dit symbool de klank "Freur" toe te voegen. Freur heeft een kleine hit gehad met de single "Doot Doot" die uitkwam in 1983. In 1986 is het project gestopt, waarna Hyde en Smith in 1987 Underworld oprichtten. De track "Doot Doot" is nog verschenen op de soundtrack van de film "Vanilla Sky".

Het was ook Hyde die in 1996 het idee opperde om een commercieel artworkbureau op te richten. Dit resulteerde in juni 1997 in de oprichting van Tomato, dat heeft samengewerkt met o.a. Levi's en Pepsi. Hyde en Smith zijn tegenwoordig gezamenlijk directeur van de creatieve afdeling van Tomato.

Sinds eind jaren '00 is Hyde de woordvoerder voor Underworld als band.

De grootste undergroundhit van Underworld is 'Born Slippy .NUXX', gebruikt in de soundtrack van de film Trainspotting. In 2007 behaalde de single Crocodile de eerste positie van de Kink 40 en blijft daar vier weken staan.

In 2008 werkten de band en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.[1]

In mei 2010 kwam de single Scribble uit, Scribble is gemaakt in samenwerking met High Contrast, een drum 'n' bass DJ uit Cardiff, en bevat meerdere samples van Let It Ride van Todd Terry (een acid housenummer uit 1999)

Het nieuwe album, genaamd Barking, werd op 10 september 2010 uitgebracht.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Underneath the radar 1988 -
Change the weather 1989 -
Dubnobasswithmyheadman 1994 -
Dark and long 1994 -
Second toughest in the infants 1996 16-03-1996 35 15
Pearls girl 1997 -
Beacucoup fish 1999 13-03-1999 21 21
Everything, everything 2000 16-09-2000 12 21 Livealbum
A hundred days off 2002 21-09-2002 9 9
1992-2002 2003 22-11-2003 61 6 Verzamelalbum
Oblivion with bells 12-10-2007 20-10-2007 15 5
Barking 10-09-2010 11-09-2010 27 6
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Second toughest in the infants 1996 23-03-1996 23 23
Beacucoup fish 1999 06-03-1999 2 16
Everything, everything 2000 09-09-2000 17 7 Livealbum
A hundred days off 2002 21-09-2002 6 7
1992-2002 2003 22-11-2003 25 10 Verzamelalbum
Oblivion with bells 2007 20-10-2007 27 12
Barking 2010 18-09-2010 26 7
1992-2012 The anthology 20-01-2012 04-02-2012 78 1 Verzamelalbum

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Born slippy 1996 17-08-1996 28 7 Nr. 30 in de Single Top 100
Push upstairs 1999 10-04-1999 tip22 - Nr. 79 in de Single Top 100
Cowgirl 2000 09-09-2000 tip15 - Nr. 79 in de Single Top 100
Two months off 2002 24-08-2002 tip9 - Nr. 54 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Born slippy 1996 07-09-1996 4 22 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Two months off 2002 14-09-2002 tip12 -
Born slippy nuxx 2003 08-11-2003 tip13 -
Crocodile 2007 20-10-2007 tip15 -
Beautiful burnout 2008 09-02-2008 tip15 -

Externe links