Vlaginstructie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
NielsTriple (overleg | bijdragen)
NielsTriple (overleg | bijdragen)
→‎Vaste data voor het vlaggen: laatste toevoeging (als het goed is)
Regel 27: Regel 27:
| [[4 mei]] (4 mei)
| [[4 mei]] (4 mei)
| [[Dodenherdenking]], met [[halfstok]]
| [[Dodenherdenking]], met [[halfstok]]
vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). Alleen daar waar herdenkingen worden gehouden, dient de vlag in top gehesen te worden ''na'' de twee minuten stilte en het Wilhelmus.
vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). Alleen daar waar herdenkingen worden gehouden, dient de vlag in top gehesen te worden ''na'' de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voordat de vlag halfstok gehesen mag worden, moet de vlag eerst vol gehesen worden. Voor het neerhalen van de half stok gehesen vlag, moet de vlag wederom eerst vol gehesen worden.
| UV
| UV
|-----
|-----

Versie van 4 mei 2006 23:54

Samenvoegen Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Vlag van Nederland, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt (bekijk voorstel).
vlag halfstok
vlag halfstok

De vlaginstructie is een instructie van de Nederlandse overheid, die aangeeft wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt, en op welke manier.

De data waarop de vlag gehesen wordt van de rijksgebouwen liggen vast in een instructie van de minister-president van 22 december 1980. Aan particulieren en bedrijven en instellingen wordt gevraagd deze instructie, zo veel als mogelijk is, te volgen. De tekst van de instructie, met een aanvulling van 21 april 1999, volgt hieronder.

Bij het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen "uitgebreid vlaggen" en "beperkt vlaggen". Uitgebreid vlaggen wil zeggen dat de vlag wordt uitgestoken van alle rijksgebouwen, zoals gebruikelijk is op Koninginnedag. Bij "beperkt vlaggen" steekt men de vlag alleen uit van de hoofdgebouwen van de departementen en van de hoofdgebouwen van de instellingen die niet (rechtstreeks) onder de departementen vallen. Dit zijn de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, het Kabinet der Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden.

Vaste data voor het vlaggen

Er is een aantal vaste data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (UV) of beperkt (BV) gevlagd moet worden. Als een datum op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, wordt op de tussen haakjes vermelde datum gevlagd.

31 januari (1 februari) Verjaardag van Koningin Beatrix BV
27 april (28 april) Verjaardag van de Prins van

Oranje, Prins Willem-Alexander

BV
30 april (29 april) Koninginnedag UV
4 mei (4 mei) Dodenherdenking, met halfstok

vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). Alleen daar waar herdenkingen worden gehouden, dient de vlag in top gehesen te worden na de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voordat de vlag halfstok gehesen mag worden, moet de vlag eerst vol gehesen worden. Voor het neerhalen van de half stok gehesen vlag, moet de vlag wederom eerst vol gehesen worden.

UV
5 mei (5 mei) Nationale bevrijdingsdag UV
17 mei (18 mei) Verjaardag Prinses Máxima BV
15 augustus (16 augustus) Formeel einde Tweede Wereldoorlog UV
3e dinsdag in september Opening van de Staten-Generaal (alleen in Den Haag) UV
7 december (8 december) verjaardag prinses Amalia BV
15 december (16 december) Koninkrijksdag BV

Oranje wimpel

Op Koninginnedag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van de Koninklijke familie wordt de vlag gehesen met oranje wimpel. De vlag wordt zonder oranje wimpel gehesen bij alle andere gelegenheden.

Vlaggen bij bijzondere gelegenheden

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) zal er telkens een speciale regeling komen, die van geval tot geval bekend zal worden gemaakt. Tijdens officiële bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Officieel protocol

  • Een vlag is een eerbetoon aan een natie en hoort daarom niet 's nachts buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen.
  • Een vlag mag de grond niet raken.
  • Het is niet toegestaan de nationale driekleur te gebruiken voor commerciële doeleinden.
  • Voor de afmeting van de vlag gelden geen regels. In het algemeen wordt de verhouding lengte-breedte van drie op twee aangehouden.
  • De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en op Koninginnedag. De oranje wimpel moet minimaal dezelfde lengte hebben of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag.

[bron?]

Externe link

Sjabloon:Vlagnl