Marga Kerklaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
redactie, geen externe links in de tekst van een artikel, meer encyclopedisch stijl, hoofd- en bijzaken scheiden enz.
Berichten1 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Maartje Margrietha (Marga) Kerklaan''' ([[23 november]] [[1925]] - [[13 februari]] [[2013]]) was een [[Nederland]]se kinderboekenschrijfster en publiciste. Zij was redactrice bij [[De Geïllustreerde Pers]] (GP) in Amsterdam en daarna jarenlang documentairemaakster bij de [[Katholieke Radio Omroep|KRO]].
'''Maartje Margrietha (Marga) Kerklaan''' ([[23 november]] [[1925]] - [[13 februari]] [[2013]]) was een [[Nederland]]se kinderboekenschrijfster, publiciste en programmamaakster. Zij was redactrice bij [[De Geïllustreerde Pers]] (GP) in Amsterdam en daarna jarenlang documentairemaakster bij de [[Katholieke Radio Omroep|KRO]].


== Carrière ==
== Carrière ==

Versie van 7 aug 2013 17:10

Maartje Margrietha (Marga) Kerklaan (23 november 1925 - 13 februari 2013) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster, publiciste en programmamaakster. Zij was redactrice bij De Geïllustreerde Pers (GP) in Amsterdam en daarna jarenlang documentairemaakster bij de KRO.

Carrière

Kerklaan begon haar carrière in 1955 als redactrice bij De Geïllustreerde Pers in Amsterdam. Op 1 november 1964 verliet zij De Geïllustreerde Pers voor een baan bij de Katholieke Radio Omroep (KRO). Zij zou tot 1991 aan de KRO verbonden blijven.[1] Zij was de eerste vrouw die een televisiedocumentaire maakte. Haar documentaire Oud worden ver van huis, uitgezonden op 12 mei 1984, is opgenomen in de Europese culturele database Europeana. Andere documentaires waren onder andere "De binnenkant van een verzet", over het Limburgs verzet in de Tweede Wereldoorlog en Einde van een tijdperk over Nederlandse missionarissen.

In 1986 ontving zij van de VARA de J.B. Broekszprijs, voor de documentaire “Moeders van een groot gezin”. De prijs, genoemd naar de oud-voorzitter van de VARA, wordt toegekend aan Nederlandstalige radio- en tv-programma's met verdiensten op het vlak van de humanisering van de samenleving, culturele vorming van achtergestelde groepen en grotere betrokkenheid van het brede publiek bij cultuur en maatschappij.

Bibliografie

  • Verhaaltjes uit Dromenland, GP, Amsterdam, zonder jaar.
  • Moeder vertelt leuke verhaaltjes, GP, Amsterdam, zonder jaar.
  • Carolien en haar circus, GP, Amsterdam, 1963.
  • Zwartepiet komt bij de dokter, in de bundel Dag Sinterklaasje, GP, Amsterdam, 1971.
  • Wie zijn toch die mensen. Boek naar aanleiding van zes televisiedocumentaires over de afstamming van de mens, Wereldvenster, 1970.
  • Bijbel en echtscheiding. Redactie Marga Kerklaan. Horstink, 1973.
  • Zodoende was de vrouw maar een mens om kinderen te krijgen, Ambo, Baarn, 1987.
  • Het einde van een tijdperk, Ambo, Baarn, 1991.
  • Van huis uit. Drie generaties katholieken over de invloed van de secularisatie op de beleving van seksualiteit, gezin en geloof. Ambo, Baarn, 1994.