Alloploïdie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
aanvulling
links, aanvulling, formulering
Regel 1: Regel 1:
Een '''alloploïde''' (samentrekking van ''allopolyploïde'') cel is er een die [[chromosoom|chromosomen]] heeft van verschillende oudersoorten (planten). Doordat in het [[diploïd|diploïde]] stadium een alloploïd vaak [[onvruchtbaarheid|steriel]] is, zijn tijdens de [[Evolutie (biologie)|evolutie]] alleen de [[tetraploïde]]n of hogere polyploïden uitgeselecteerd.
Een '''alloploïde''' (samentrekking van ''allopolyploïde'') cel is er een die [[chromosoom|chromosomen]] heeft van verschillende oudersoorten (planten). Doordat in [[Hybride (biologie)|hybriden]] meestal [[onvruchtbaarheid|steriel]] zijn, worden de tijdens de [[Evolutie (biologie)|evolutie]] ontstane [[tetraploïde]]n of hogere [[Polyploïdie|polyploïden]] uitgeselecteerd.


==Ontstaanswijze==
==Ontstaanswijze==
Als voorbeeld wordt [[spelt]] genomen met 42 chromosomen die ontstaan is uit [[eenkoorn]] met 2n=14 en [[emmertarwe]] met 2n=28 chromosomen.
Als voorbeeld wordt [[spelt]] genomen met 42 chromosomen die ontstaan is uit [[eenkoorn]] met 2n=2x=14 en [[emmertarwe]] met 2n=4x=28 chromosomen.


Het genoom van eenkoorn wordt weergegeven met A, eenkoorn planten zijn [[diploïd]] en hebben dus AA. A staat voor de 7 chromosomen van eenkoorn.
Het [[genoom]] van eenkoorn wordt weergegeven met A, eenkoorn planten zijn [[diploïd]] en hebben dus AA. A staat voor de x=7 chromosomen van het genoom van eenkoorn.


Emmertarwe is ontstaan uit een [[hybride (biologie)|kruising]] van een wilde diploïde grassoort met diploïde ''[[Aegilops]] squarrosa''. Het genoom van de wilde diploïde grassoort wordt weergegeven met B en de diploïde planten hebben dus BB. Het [[genoom]] van de diploïde ''Aegilops squarrosa'' wordt weergegeven met D en de planten hebben dus DD. Een diploïde plant uit deze kruising zou dus als genoom BD hebben, maar omdat deze steriel is, kunnen alleen [[tetraploïde]] planten zich voortplanten. Na verdubbeling is er emmertarwe ontstaan, die hebben dus BBDD en heeft 4 × 7 = 28 chromosomen.
Emmertarwe is ontstaan uit een [[Hybride (biologie)|hybride]] van een wilde diploïde grassoort met diploïde ''[[Aegilops]] squarrosa''. Het genoom van de wilde diploïde grassoort wordt weergegeven met B en de diploïde planten hebben dus BB. Het [[genoom]] van de diploïde ''Aegilops squarrosa'' wordt weergegeven met D en de planten hebben dus DD. Een diploïde plant uit deze hybride zou dus als genoom BD hebben, maar deze is steriel. Alleen [[tetraploïde]] planten kunnen zich voortplanten. Na verdubbeling van het genoom is er emmertarwe ontstaan, die hebben dus BBDD en heeft 2n = 4x en dus 4 × 7 = 28 chromosomen.


Hetzelfde heeft zich herhaald bij de kruising van eenkoorn met emmertarwe. Het genoom van spelt wordt weergegeven met ABD en de planten hebben AABBDD. Het aantal chromosomen is derhalve 6 × 7 = 42.
Hetzelfde heeft zich herhaald bij de kruising van eenkoorn met emmertarwe. Het genoom van spelt wordt weergegeven met ABD en de planten hebben AABBDD. Het aantal chromosomen is derhalve 6 × 7 = 42.


Een alloploïd heeft slechts twee homologe [[genoom|genomen]]. Men spreekt van homologe genomen als ze hetzelfde zijn. Homologe genomen zijn in het voorbeeld AA of BB of DD.
Een alloploïd heeft slechts twee ''homologe [[genoom|genomen]]''. Men spreekt van homologe genomen als ze hetzelfde zijn. Homologe genomen zijn in het voorbeeld AA of BB of DD.


{{Navigatie chromosoom}}
{{Navigatie chromosoom}}
Regel 17: Regel 17:
[[Categorie:Genetica]]
[[Categorie:Genetica]]
[[Categorie:Plantkunde| ploid00]]
[[Categorie:Plantkunde| ploid00]]

[[en:Polyploid#Allopolyploidy]]

Versie van 8 aug 2013 20:01

Een alloploïde (samentrekking van allopolyploïde) cel is er een die chromosomen heeft van verschillende oudersoorten (planten). Doordat in hybriden meestal steriel zijn, worden de tijdens de evolutie ontstane tetraploïden of hogere polyploïden uitgeselecteerd.

Ontstaanswijze

Als voorbeeld wordt spelt genomen met 42 chromosomen die ontstaan is uit eenkoorn met 2n=2x=14 en emmertarwe met 2n=4x=28 chromosomen.

Het genoom van eenkoorn wordt weergegeven met A, eenkoorn planten zijn diploïd en hebben dus AA. A staat voor de x=7 chromosomen van het genoom van eenkoorn.

Emmertarwe is ontstaan uit een hybride van een wilde diploïde grassoort met diploïde Aegilops squarrosa. Het genoom van de wilde diploïde grassoort wordt weergegeven met B en de diploïde planten hebben dus BB. Het genoom van de diploïde Aegilops squarrosa wordt weergegeven met D en de planten hebben dus DD. Een diploïde plant uit deze hybride zou dus als genoom BD hebben, maar deze is steriel. Alleen tetraploïde planten kunnen zich voortplanten. Na verdubbeling van het genoom is er emmertarwe ontstaan, die hebben dus BBDD en heeft 2n = 4x en dus 4 × 7 = 28 chromosomen.

Hetzelfde heeft zich herhaald bij de kruising van eenkoorn met emmertarwe. Het genoom van spelt wordt weergegeven met ABD en de planten hebben AABBDD. Het aantal chromosomen is derhalve 6 × 7 = 42.

Een alloploïd heeft slechts twee homologe genomen. Men spreekt van homologe genomen als ze hetzelfde zijn. Homologe genomen zijn in het voorbeeld AA of BB of DD.