Alloploïdie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
28 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
links, aanvulling, formulering
(aanvulling)
(links, aanvulling, formulering)
Een '''alloploïde''' (samentrekking van ''allopolyploïde'') cel is er een die [[chromosoom|chromosomen]] heeft van verschillende oudersoorten (planten). Doordat in het [[diploïdHybride (biologie)|diploïdehybriden]] stadium een alloploïd vaakmeestal [[onvruchtbaarheid|steriel]] iszijn, zijnworden de tijdens de [[Evolutie (biologie)|evolutie]] alleen deontstane [[tetraploïde]]n of hogere [[Polyploïdie|polyploïden]] uitgeselecteerd.
 
==Ontstaanswijze==
Als voorbeeld wordt [[spelt]] genomen met 42 chromosomen die ontstaan is uit [[eenkoorn]] met 2n=2x=14 en [[emmertarwe]] met 2n=4x=28 chromosomen.
 
Het [[genoom]] van eenkoorn wordt weergegeven met A, eenkoorn planten zijn [[diploïd]] en hebben dus AA. A staat voor de x=7 chromosomen van het genoom van eenkoorn.
 
Emmertarwe is ontstaan uit een [[hybrideHybride (biologie)|kruisinghybride]] van een wilde diploïde grassoort met diploïde ''[[Aegilops]] squarrosa''. Het genoom van de wilde diploïde grassoort wordt weergegeven met B en de diploïde planten hebben dus BB. Het [[genoom]] van de diploïde ''Aegilops squarrosa'' wordt weergegeven met D en de planten hebben dus DD. Een diploïde plant uit deze kruisinghybride zou dus als genoom BD hebben, maar omdat deze steriel is, kunnensteriel. alleenAlleen [[tetraploïde]] planten kunnen zich voortplanten. Na verdubbeling van het genoom is er emmertarwe ontstaan, die hebben dus BBDD en heeft 2n = 4x en dus 4 × 7 = 28 chromosomen.
 
Hetzelfde heeft zich herhaald bij de kruising van eenkoorn met emmertarwe. Het genoom van spelt wordt weergegeven met ABD en de planten hebben AABBDD. Het aantal chromosomen is derhalve 6 × 7 = 42.
 
Een alloploïd heeft slechts twee ''homologe [[genoom|genomen]]''. Men spreekt van homologe genomen als ze hetzelfde zijn. Homologe genomen zijn in het voorbeeld AA of BB of DD.
 
{{Navigatie chromosoom}}
[[Categorie:Genetica]]
[[Categorie:Plantkunde| ploid00]]
 
[[en:Polyploid#Allopolyploidy]]
63.937

bewerkingen

Navigatiemenu