Zuiderstraat 10 (Noordbroek): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AkoopalBot (overleg | bijdragen)
k Robot: automatisch tekst vervangen (-\[http:\/\/www.kich.nl\/kich2010\/rapport.jsp\?id_qualifier=ODB:Rijksmonumentnr\&id=(\d+) ([^\]]+)\] +{{Link rijksmonument|id=\1|label=\2}})
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:


==Beschrijving==
==Beschrijving==
De boerderij van het Oldambster type aan de Zuiderstraat 10 in Noordbroek dateert oorspronkelijk uit de 18e eeuw. In 1874 werd het voorhuis tot de brandmuur door brand verwoest. De boerderij werd in dezelfde stijl herbouwd, maar wel breder en hoger. In die tijd was Eppo Edzes Edzes (1810-1885) eigenaar van de boerderij. In 1978 werd er door de toenmalige eigenaar S.A. Bos een nieuwe veeschuur bij het bedrijf gebouwd.<ref>Boelema Diddens 1990:186</ref>
De boerderij van het Oldambster type aan de Zuiderstraat 10 in Noordbroek dateert oorspronkelijk uit de 18e eeuw. In 1874 werd het voorhuis tot de brandmuur door brand verwoest. De boerderij werd in dezelfde stijl herbouwd, maar wel breder en hoger. In die tijd was Eppo Edzes Edzes (1810-1885) eigenaar van de boerderij. In 1978 werd er door de toenmalige eigenaar S.A. Bos een nieuwe losstaande veeschuur ([[ligboxenstal]]) en belendende [[melkstal]] achter het bestaande bedrijf gebouwd.<ref>Boelema Diddens 1990:186</ref>


De boerderij heeft aan de benedenzijde in de voorgevel en in de zijgevels zesruitsvensters. In de geveltop van de voorgevel is een dubbele rij tweeruitsvensters aangebracht. In de zijgevels van het voorste woongedeelte is aan de bovenzijde een enkele rij tweeruits vensters. Naast de eerste krimp in het voorste deel van het woongedeelte zijn, zowel aan de zuidzijde als aan de noordzijde, toegangsdeuren. Op het [[zadeldak]] staan op de nok twee schoorstenen, een aan de voorzijde en de ander halverwege het woongedeelte. Het dak van het woongedeelte is gedekte met zwarte pannen. het dak van de direct tegen het woonhuis aangebouwde schuur is gedekte met rode pannen.
De boerderij heeft aan de benedenzijde in de voorgevel en in de zijgevels zesruitsvensters. In de geveltop van de voorgevel is een dubbele rij tweeruitsvensters aangebracht. In de zijgevels van het voorste woongedeelte is aan de bovenzijde een enkele rij tweeruits vensters. Naast de eerste krimp in het voorste deel van het woongedeelte zijn, zowel aan de zuidzijde als aan de noordzijde, toegangsdeuren. Op het [[wolfsdak]] staan op de nok twee schoorstenen, een aan de voorzijde en de ander halverwege het woongedeelte (tegen de brandmuur). Het dak van het woongedeelte is gedekte met zwarte pannen. het dak van de direct tegen het woonhuis aangebouwde schuur is gedekte met rode pannen.
{{Appendix|1=Bronnen|2=
{{Appendix|1=Bronnen|2=
*Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: {{Link rijksmonument|id=31622|label=Zuiderstraat 10}}
*Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: {{Link rijksmonument|id=31622|label=Zuiderstraat 10}}

Versie van 22 aug 2013 08:21

Zuiderstraat 10 Noordbroek
De boerderij Zuiderstraat 10 (zuidoostzijde) in Noordbroek anno 2012
Locatie
Adres Zuiderstraat 10Bewerken op Wikidata
Coördinaten 53° 12′ NB, 6° 52′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie boerderij
Start bouw 18e eeuw
Verbouwing 1887 (voorhuis na brand)
1978 (schuur)
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31622
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oldambster boerderij aan de Zuiderstraat 10 in de Groningse plaats Noordbroek werd oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd en is erkend als rijksmonument.

Beschrijving

De boerderij van het Oldambster type aan de Zuiderstraat 10 in Noordbroek dateert oorspronkelijk uit de 18e eeuw. In 1874 werd het voorhuis tot de brandmuur door brand verwoest. De boerderij werd in dezelfde stijl herbouwd, maar wel breder en hoger. In die tijd was Eppo Edzes Edzes (1810-1885) eigenaar van de boerderij. In 1978 werd er door de toenmalige eigenaar S.A. Bos een nieuwe losstaande veeschuur (ligboxenstal) en belendende melkstal achter het bestaande bedrijf gebouwd.[1]

De boerderij heeft aan de benedenzijde in de voorgevel en in de zijgevels zesruitsvensters. In de geveltop van de voorgevel is een dubbele rij tweeruitsvensters aangebracht. In de zijgevels van het voorste woongedeelte is aan de bovenzijde een enkele rij tweeruits vensters. Naast de eerste krimp in het voorste deel van het woongedeelte zijn, zowel aan de zuidzijde als aan de noordzijde, toegangsdeuren. Op het wolfsdak staan op de nok twee schoorstenen, een aan de voorzijde en de ander halverwege het woongedeelte (tegen de brandmuur). Het dak van het woongedeelte is gedekte met zwarte pannen. het dak van de direct tegen het woonhuis aangebouwde schuur is gedekte met rode pannen.