Calfvel (Gent): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jongestoch (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het Gentse '''Calfvel''' was een zestiende-eeuws keizerlijk edict, uitgevaardigd door Karel V. Dit document zorgde voor een stevige inper...'
 
Jongestoch (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:


== Trivia ==
== Trivia ==
* Het Calfvel werd volgens sommige bronnen door het stadsbestuur in verschillende stukken gescheurd en vervolgens in de toegestroomde massa geworpen. Hierop verscheurde de uitzinnige stedelijke het document verder en aten ze zelfs de stukjes op, opdat er niets van zou overblijven.
* Het Calfvel werd volgens sommige bronnen door het stadsbestuur in verschillende stukken gescheurd en vervolgens in de toegestroomde massa geworpen. Hierop verscheurde de uitzinnige stadsbewoners het document verder en aten ze zelfs de stukjes op, opdat er niets van zou overblijven.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 20 sep 2013 13:52

Het Gentse Calfvel was een zestiende-eeuws keizerlijk edict, uitgevaardigd door Karel V. Dit document zorgde voor een stevige inperking van de stedelijke vrijheden van de Arteveldestad, tevens de geboortestad van de Habsburgse vorst Karel.

Op 28 augustus 1537 wordt het Gentse Calfvel publiekelijk verscheurd, in de aanloop naar de Gentse Rebellie in 1540. Dit betekende een regelrechte inbreuk op de soevereiniteit van Karel V en droeg bij tot de keizerlijke interventie in 1540 in Gent.

Trivia

  • Het Calfvel werd volgens sommige bronnen door het stadsbestuur in verschillende stukken gescheurd en vervolgens in de toegestroomde massa geworpen. Hierop verscheurde de uitzinnige stadsbewoners het document verder en aten ze zelfs de stukjes op, opdat er niets van zou overblijven.

Zie ook