Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[File:Avatar 2 nwo rood.jpg|thumb|Netherl org for scientific research avatar logo rood jpg versie]]
[[File:Avatar 2 nwo rood.jpg|thumb]]


{{Infobox bedrijf
{{Infobox bedrijf

Versie van 24 sep 2013 11:26


Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Logo
Oprichting 1950
Sleutelfiguren Jos Engelen (voorzitter Algemeen Bestuur), Hans de Groene (Algemeen Directeur)
Hoofdkantoor Den Haag
Website www.NWO.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de nationale Nederlandse wetenschapsfinancier (tweedegeldstroomfinancier) en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen. Jaarlijks investeert NWO ruim 500 miljoen euro in onderzoek en onderzoekers, instrumenten en apparatuur en instituten waar onderzoek wordt bedreven. NWO beheert acht onderzoeksinstituten en faciliteert internationale samenwerking voor onderzoekers. NWO financiert op deze manier het onderzoek van ruim vijfduizend onderzoekers. Jaarlijks reikt NWO de NWO-Spinozapremie uit.

Bestand:NWO RESEARCH FUNDING.jpg
Rol NWO onderzoeksfinanciering (2012)

NWO-organisatie

Bestand:INFOGRAPHIC NWO eng.jpg
Infographic NWO-organisatie (2012)

De organisatie stimuleert kennisbenutting en bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij. NWO is medeorganisator van de Nationale Wetenschapsquiz. Het NWO wordt bestuurd door het Algemeen Bestuur en bestaat uit verschillende organisatieonderdelen: wetenschapsgebieden, (onderzoeks)instituten, stichtingen en tijdelijke regieorganen. Deze hebben elk hun eigen werkveld en bestuur.

Wetenschapsgebieden

De wetenschapsgebieden van NWO verstrekken subsidies, veelal binnen onderzoeksprogramma's, speciaal voor onderzoekers uit hun specifieke disciplines. De gebieden hebben daartoe eigen budgetten, een eigen gebiedsbestuur en gebiedsdirectie.

Instituten

NWO heeft acht onderzoeksinstituten die een strategische bijdrage aan het Nederlandse universitaire onderzoek leveren. Ze coördineren en faciliteren onderzoek op nationale schaal en zijn de thuisbasis voor grote, vaak internationale, onderzoeksvoorzieningen:

Stichting FOM beheert drie instituten:

Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO.

Stichtingen

Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en NLeSc (Netherlands eScience Center, in samenwerking met Surf) maken deel uit van NWO.

Regieorganen

De NWO-regieorganen zijn tijdelijke beleidsteams, met experts uit het bedrijfsleven, die het onderzoek naar veelbelovende technologieën in een stroomversnelling moeten brengen.

  • Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie (NIHC)
  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)
  • Netherlands Genomics Initiative (NGI)

Achtergrond

NWO is een zelfstandig bestuursorgaan onder auspiciën van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ingesteld bij de Wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek van 7 juli 1987. Het hoofdkantoor van NWO bevindt zich in Den Haag. Algemeen directeur van NWO is Hans de Groene. Voorzitter is de Amsterdamse hoogleraar Jos Engelen.

NWO werd in 1950 opgericht onder de naam Nederlandse Organisatie voor Zuiver-Wetenschappelijk Onderzoek (ZWO). Deze organisatie richtte zich niet op toegepast onderzoek, daarvoor was TNO bestemd. In 1988 veranderde ZWO in NWO.

Externe link