Water injection dredger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
28 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
k (Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1946401)
Als je kijkt naar waterinjectie in verband met [[hydrografie]] (het in kaart brengen van de bodem, cruciaal bij het baggeren) dan heeft waterinjectie zekere eigenschappen waar je als [[Hydrografie|hydrograaf]] wel rekening mee moet houden. Als al het bodemmateriaal in suspensie gebracht wordt, krijg je last van ''spikes'' (foute afwijkingen in je metingen).
 
Meten in de hydrografie werkt door een geluidssignaal (bijvoorbeeld met een singlebeam echolood) naar de bodem te sturen, dit weer te ontvangen en vervolgens te kijken hoelang dit er over heeft gedaan. Dit gebeurt een aantal maal per seconde. Als er een laag van deeltjes in suspensie boven de bodem zweeft, kan dit signaal hierop terugkaatsen waardoor je apparatuur een verkeerde diepte kan opslaan. Door tijdens de metingen een filter te gebruiken kan je dieptes die te klein zijn negeren. Hiermee moet je echter uitkijken want wat een te kleine diepte is stel je zelf in en als je dan een ondieper gedeelte van het meetgebied invaart dan zal deze alle data negeren die te ondiep is dus dit kan ook alles zijn.
 
Verder is het zo dat ondiepere gebieden minder last hebben van de in suspensie gebrachte deeltjes omdat de zwaartekracht deze naar de diepere gedeeltes trekt. Ook is het zo dat het beste te meten is direct na het injecteren van water, want dan zijn de deeltjes verspreid over de hele waterkolom. Als het enige tijd heeft om tot rust te komen dan zal er een dikkere laag van deeltjes tot stand komen die eerder de meetsignalen reflecteren.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu