Flodder (film): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 58: Regel 58:
* Toet Flodder - [[Nani Lehnhausen]]
* Toet Flodder - [[Nani Lehnhausen]]
* Henkie Flodder - [[Horace Cohen]]
* Henkie Flodder - [[Horace Cohen]]
* Opa Flodder - [[Jan Willem Hees]]
* Opa Flodder - [[Jan Willem Hees]]
* Sjakie - [[Lou Landré]]
* Sjakie - [[Lou Landré]]
* Buurvrouw Clarissa Neuteboom - [[Lettie Oosthoek]]
* Buurvrouw Clarissa Neuteboom - [[Lettie Oosthoek]]

Versie van 12 okt 2013 22:14

Flodder
Regie Dick Maas
Producent First Floor Pictures
Scenario Dick Maas
Hoofdrollen Nelly Frijda
Huub Stapel
René van 't Hof
Tatjana Šimić
Lou Landré
Muziek Dick Maas
Montage Hans van Dongen
Cinematografie Marc Felperlaan
Distributie First Floor Features
Première 17 december 1986
Genre Komedie
Speelduur 111 min
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget 4.000.000 gulden [bron?]
Gewonnen prijzen Gouden Kalf voor beste regie.
Vervolg Flodder in Amerika!
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Flodder is een Nederlandse speelfilm van Dick Maas uit 1986. De film leidde tot twee vervolgfilms en een televisieserie over het fictieve asociale gezin Flodder. Hoofdrollen werden vertolkt door Nelly Frijda, Huub Stapel en Lou Landré. De film trok 2,3 miljoen bezoekers naar de bioscoop. [bron?]

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het asociale probleemgezin Flodder wordt op initiatief van maatschappelijk werker Sjakie de luxe villa in de rijke villawijk Zonnedael aangeboden. Dit in het kader van een experiment waarbij Sjakie wil bewijzen dat verandering van leefomgeving de Flodders positief zal beïnvloeden.

De rijkelui in de buurt zien de familie Flodder niet zo zitten. Met name kolonel Wim Kruisman wil hen zo gauw mogelijk weg hebben. Bovendien faalt het experiment van Sjakie behoorlijk daar de Flodders hun gebruikelijke asociale levensstijl voortzetten. Dit leidt menig malen tot problemen. Dochter Toet krijgt tijdens een wandeling met opa ruzie met een paar buurtjongetjes en bedreigt hen met een stiletto. Zoon Kees wordt wegens gluren naar meisjes van de tennisclub door enkele jongens in elkaar geslagen, waarop de oudste zoon Johnny de achtervolging inzet en de jongens met auto en al in het zwembad van een van de huizen eindigen.

De volgende dag, na een wild feest gehouden te hebben met keiharde muziek, heeft Johnny bijna een aanrijding met Kruismans vrouw Yolanda. Die lost de schade op door een afspraakje met Johnny te maken. Als Sjakie later komt kijken hoe de zaak verloopt gooien de tennisjongens een molotovcocktail naar Johnny's auto, die brandschade oploopt. Sjakies voeten vliegen ook in brand.

De dag hierop gaat Johnny bij Yolanda langs die zijn schade in natura vergoedt: seks op een militair schaalmodel van haar man. Dochter Kees verleidt ondertussen buurman Neuteboom, terwijl haar gelijknamige broer foto's neemt met een gestolen camera. Deze foto's worden door Johnny en zoon Kees gebruikt om Neuteboom, die eigenaar van een autogarage is, te chanteren zodat hij ze een nieuwe auto cadeau doet. Ma Flodder krijgt in de SRV-wagen een handgemeen met enkele buurvrouwen, waarop de wagen min of meer op hol slaat en na een rampzalige rit over de snelweg eindigt in een woonwagenkamp. Met opa Flodder loopt het nog minder gelukkig af. Als hij op eigen houtje gaat kijken bij de spoorrails wordt hij overreden door de trein.

Nadat kolonel Kruisman ontdekt dat Yolanda hem bedriegt krijgen ze ruzie en slaat hij haar in een opwelling. Yolanda loopt hierop weg en trekt meteen in bij de Flodders. Kruisman kan dit niet verwerken. Ondertussen zijn de meeste buurtbewoners (op enkele genuanceerdere na) het gedrag van de Flodders zat en besluiten zij een grote vergadering te beleggen op de tennisclub. De Flodders beschikken echter over genoeg geld om hun huis te kopen en te blijven, want in opa's oude speelgoedtreinen blijkt 825.000 gulden verborgen.

Nu de buurtbewoners zich beginnen te verenigen krijgt Sjakie nog een laatste kans van de wethouder en wordt hij naar de vergadering gestuurd. Johnny en Yolanda hebben echter besloten om zich te verloven en komen op de vergadering binnen te zetten om de hele buurt voor een groot verzoeningsfeest uit te nodigen. De buurtbewoners willen in eerste instantie niet gaan, totdat Sjakie speculeert dat de gemeente het afwijzen van een verzoeningsgebaar niet zal waarderen en zinspeelt op het korten van subsidie voor de tennisclub.

Als gebaar van goede wil komen de buren dus toch maar langs. Uiteindelijk gaat een groot deel zich er zelfs behoorlijk thuis voelen. Beide klassen blijken niet eens zoveel van elkaar te verschillen. Wanneer de wethouder langskomt om de familie officieel mede te delen dat er een geschikte vaste woning voor de familie gevonden is verklaart ma Flodder de villa eerder die dag al gekocht te hebben. Enkele minuten komt kolonel Kruisman echter met een tank de straat inrijden en legt hij met enkele schoten het huis in puin. Iedereen weet op tijd weg te komen, met uitzondering van Sjakie.

Kort daarna vertrekt de familie Flodder weer uit hun vernielde huis, in een scène die veel lijkt op het begin van de film. Ze betrekken voorlopig het Franse vakantiehuisje van Sjakie, die wrokkig in het ziekenhuis ligt.

Acteurs

Achtergrond

Trivia

  • Het relaas van de familie Flodder is in deze film een afgerond verhaal. Hun opkomst en afgang in de wijk Zonnedael wordt in deze film beschreven. Het is ook in deze film dat opa Flodder door een trein wordt aangereden. In Flodder in Amerika wordt gesteld dat hun huis opnieuw opgebouwd wordt, Flodder 3 en de series spelen zich dus erna af. Aangezien Opa er weer bij is, heeft hij kennelijk hetzelfde gedaan als in Flodder 3 om aan de trein te ontkomen.
  • Auto's die langdurig in beeld zijn, zoals die van de buren of de politie, zijn voorzien van een niet bestaand nummerbord met vijf schrifttekens. Uitzondering hierop zijn de groene Eend van Sjakie en de roze Chevrolet van Johnnie. Deze zijn voorzien van een authentiek donkerblauw, Nederlands nummerbord met zes tekens.
  • In het lied "Kvraagetaan" (2007) door de Vlaamse groep Fixkes wordt verwezen naar de scène waarin de buurman seks heeft met Kees Flodder: "En Maar buurman wat doet u nu? voor ons allereerste tetjes." ("Tetjes" is een Vlaams dialectwoord voor "borstjes".)
  • Simon van Collem had samen met de moeder van Dick Maas een cameo in de film als bewoners van het huis waar de auto met de tennisjongens in terecht komt. Dit zwembad is hetzelfde zwembad als van de familie Flodder.
  • In de film zijn meerdere personages met de naam "Kees" te zien: allereerst zoon en dochter Flodder, en verder de brigadier van politie (Lex de Regt), de barman waar Johnny bevriend mee is en de chauffeur (Harry Slinger) van de wethouder.
  • Vanwege de Brabantse tongval van Apollonia van Ravenstein werd haar stem nagesynchroniseerd.
  • Aan het einde van de eerste Flodderfilm, als het huis gebombardeerd wordt, wil buurvrouw Neuteboom haar man wekken, nadat ze hem bewusteloos heeft geslagen met een whiskyfles. Ze noemt hem hier "Arie". In de series heet buurman Neuteboom echter Ed.

Vervolg

In de laatste twee producties speelden Stapel en Van 't Hof niet meer mee.

Prijzen/Nominaties

  • In 1987 won de film een Gouden Kalf voor de beste regie.
  • In 2007 kreeg de film een plaats in de 'Filmcanon Top 16'.
  • Top 20 Best bezochte Nederlandse films aller tijden.

Externe link