Warmtemachine: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Verplaatsing van 46 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q178185
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''warmtemachine''' is een machine die [[mechanische arbeid]] levert door warmte van hoge temperatuur naar lage temperatuur te laten stromen. Niet alle warmte kan omgezet worden in mechanische arbeid. Het [[energierendement]] is dus altijd kleiner dan 100%. De Fransman [[Sadi Carnot]] publiceerde in 1825 de formule waarmee het theoretisch maximaal haalbare rendement uitgerekend kon worden:
Een '''warmtemachine''' is een machine die [[Mechanica|mechanische]] [[Arbeid (natuurkunde)|arbeid]] levert door warmte van hoge temperatuur naar lage temperatuur te laten stromen. Niet alle warmte kan omgezet worden in mechanische arbeid. Het [[Rendement (energie)|energierendement]] is dus altijd kleiner dan 100%. De Fransman [[Sadi Carnot]] publiceerde in 1825 de formule waarmee het theoretisch maximaal haalbare rendement uitgerekend kon worden:


:<math>rendement = \frac{(T_{hoog} - T_{laag})}{T_{hoog}}</math>
:<math>rendement = \frac{(T_{hoog} - T_{laag})}{T_{hoog}}</math>

(temperaturen in graden Kelvin )
(temperaturen in graden Kelvin)
In de praktijk zal een warmtemachine een lager rendement hebben vanwege wrijving in de machine en [[irreversibele expansie]] van gassen in de machine. Een denkbeeldige machine die het bovenstaande [[energetisch rendement]] realiseert, opereert volgens de [[Carnotcyclus]].

In de praktijk zal een warmtemachine een lager rendement hebben vanwege wrijving in de machine en [[irreversibele expansie]] van gassen in de machine. Een denkbeeldige machine die het bovenstaande energetisch rendement realiseert, opereert volgens de [[Carnotproces|carnotcyclus]].


== Voorbeelden van warmtemachines ==
== Voorbeelden van warmtemachines ==
Regel 10: Regel 12:
*[[Stoommachine]]
*[[Stoommachine]]
*[[Stirlingmotor]]
*[[Stirlingmotor]]
Bij deze twee kan de warmte afkomstig zijn van verbranding, maar bijvoorbeeld ook van een warmteleverende [[kernsplijtingsreactor]] of van geconcentreerde [[zonnestraling]].
Bij deze twee kan de warmte afkomstig zijn van verbranding, maar bijvoorbeeld ook van een warmte leverende [[Kernreactor|kernsplijtingsreactor]] of van geconcentreerde [[Zonlicht|zonnestraling]].
*[[Benzinemotor]]
*[[Benzinemotor]]
*[[Dieselmotor]]
*[[Dieselmotor]]
*[[Gasturbine]]
*[[Gasturbine]]
Deze drie zijn voorbeelden van interne [[verbrandingsmotor]]en waarbij de warmteleverende [[verbranding]] in de machine zelf plaatsvindt.
Deze drie zijn voorbeelden van interne [[verbrandingsmotor]]en waarbij de warmte leverende [[verbranding]] in de machine zelf plaatsvindt.
*[[Drinkend vogeltje]]
*[[Drinkend vogeltje]]

{{Commonscat|Engines}}
{{Commonscat|Engines}}



Versie van 14 okt 2013 02:09

Een warmtemachine is een machine die mechanische arbeid levert door warmte van hoge temperatuur naar lage temperatuur te laten stromen. Niet alle warmte kan omgezet worden in mechanische arbeid. Het energierendement is dus altijd kleiner dan 100%. De Fransman Sadi Carnot publiceerde in 1825 de formule waarmee het theoretisch maximaal haalbare rendement uitgerekend kon worden:

(temperaturen in graden Kelvin)

In de praktijk zal een warmtemachine een lager rendement hebben vanwege wrijving in de machine en irreversibele expansie van gassen in de machine. Een denkbeeldige machine die het bovenstaande energetisch rendement realiseert, opereert volgens de carnotcyclus.

Voorbeelden van warmtemachines

Stirlingmotor
Drinkend vogeltje

Bij deze twee kan de warmte afkomstig zijn van verbranding, maar bijvoorbeeld ook van een warmte leverende kernsplijtingsreactor of van geconcentreerde zonnestraling.

Deze drie zijn voorbeelden van interne verbrandingsmotoren waarbij de warmte leverende verbranding in de machine zelf plaatsvindt.

Zie de categorie Engines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.