S7 Airlines-vlucht 778: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox vliegramp
{{Infobox vliegramp
| name=S7 Airlines-vlucht 778
| name=S7 Airlines-vlucht 778
| Plaatje=S7crash.jpg
| Plaatje=
| Tekst bij plaatje=
| Tekst bij plaatje=
| Datum=[[9 juli]] [[2006]]
| Datum=[[9 juli]] [[2006]]

Versie van 14 okt 2013 08:05

S7 Airlines-vlucht 778
Overzicht
Datum 9 juli 2006
Type ramp Landingsprobleem
Locatie Irkoetsk, Rusland
Doden 124
Gewonden 68
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Airbus A310-300
Registratienummer F-OGYP
Maatschappij S7 Airlines
Passagiers 193
Bemanning 10
Overlevenden 73
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

S7 Airlines-vlucht 778 was een passagiersvlucht die werd uitgevoerd op 9 juli 2006 door een Airbus A310-300 van Moskou tot Irkoetsk. Tijdens de landing op het vliegveld in Irkoetsk schoof het toestel van de baan, en gleed vervolgens nog honderden meters door over gras. Tijdens de landing is het toestel zeer sterk beschadigd geraakt. Televisiebeelden laten zien dat alleen de staart van de Airbus nog heel is. Bij de landing ontstond een brand. Pas na twee uur blussen was die gedoofd.

Aan boord waren 193 passagiers en tien bemanningsleden. 76 passagiers en drie bemanningsleden hebben de landing overleefd. In totaal waren er 124 doden. Bijna 60 personen moesten naar het ziekenhuis, waaronder diverse zwaargewonden. 15 mensen waren lichtgewond en konden meteen doorreizen. Volgens sommige overlevenden hebben zij hun leven te danken aan een steward omdat het hem lukte een deur in de staart van het vliegtuig te openen.

Een zegsman zei tegen de Russische media: "Het vliegtuig kwam niet recht op de landingsbaan terecht tijdens de landing. Het ging met een ongelofelijke snelheid".

Aan boord van het toestel waren veel kinderen die op vakantie gingen naar het Baikalmeer vlak bij Irkoetsk. Naast Russen waren er ook drie Chinezen, drie Wit-Russen en twee Duitsers, Moldaviërs en Zuid-Koreanen aan boord. Onder doden bevond zich ook Sergey Koryakov, een regionaal hoofd van de FSB en Maria Raspoetina, een dochter van schrijver Valentin Raspoetin.

Oorzaak

Na de eerste onderzoeken bleek als oorzaak van de ramp dat de thrust reverser van de linker motor niet werkte. Het was al eerder bekend dat dit onderdeel niet geheel werkte. Omdat de piloot het toestel wilde afremmen gebruikte hij gewoon de thrust reverser van de rechter motor. Echter per ongeluk schoot de linker motor in de opstijgstand. Omdat nu de linker motor veel meer kracht had dan de rechter motor schoot het vliegtuig van de baan af en reed het toestel met een snelheid van honderd kilometer per uur tegen een betonnen muur. Vervolgens brak een brand uit.

Getuigen zeiden dat de vorige dag een soortgelijk toestel (tijdelijk) uit gebruik genomen werd vanwege technische problemen. Het is nog steeds onbekend of dit het toestel was waar nu het ongeluk mee gebeurde.

Vliegtuig

Het ging om een vliegtuig van S7 Airlines, met als registratie F-OGYP en Manufacturer serial number 442. Het toestel werd afgeleverd in juni 1987 en had tot het ongeluk meer dan 52.000 vlieguren gemaakt in meer dan 10.000 vluchten. Het toestel werd aangedreven met Pratt & Whitney PW4152 motoren.

Volgens Airbus was het toestel in goede staat tijdens de laatste controle door hen. De meest recente "A Check" was uitgevoerd op 1 juni 2006. De "C Check", een strengere controle, werd uitgevoerd op 12 juli 2005 in Frankfurt am Main.