Martine Jacobs: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k BoeddhasWoordHet_PASTELjpg.jpg is op Commons verwijderd. Dschwen: Copyright violation: Work by a living artist, Martine Jacobs
BrightRaven (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:









'''Martine Jacobs''' ([[Amsterdam]], [[1956]]) is een [[Nederland]]se [[Pastelkrijt|pastelkunstenares]] en [[kunstenares]] met [[nieuwe media]]. Tegenwoordig haalt ze haar inspiratie bij afbeeldingen op het [[internet]] – [[Boeddha (verlichte)|Boeddha]]'s onder andere – om ze in het hedendaagse [[graffiti]]decor van de stadsjungle te bewerken. Haar werk is vooral populair in [[New Age (beweging)|New Age]]-middens en wordt op het internet soms als [[e-card]] aangeboden.
'''Martine Jacobs''' ([[Amsterdam]], [[1956]]) is een [[Nederland]]se [[Pastelkrijt|pastelkunstenares]] en [[kunstenares]] met [[nieuwe media]]. Tegenwoordig haalt ze haar inspiratie bij afbeeldingen op het [[internet]] – [[Boeddha (verlichte)|Boeddha]]'s onder andere – om ze in het hedendaagse [[graffiti]]decor van de stadsjungle te bewerken. Haar werk is vooral populair in [[New Age (beweging)|New Age]]-middens en wordt op het internet soms als [[e-card]] aangeboden.



Versie van 18 okt 2013 09:59

Martine Jacobs (Amsterdam, 1956) is een Nederlandse pastelkunstenares en kunstenares met nieuwe media. Tegenwoordig haalt ze haar inspiratie bij afbeeldingen op het internetBoeddha's onder andere – om ze in het hedendaagse graffitidecor van de stadsjungle te bewerken. Haar werk is vooral populair in New Age-middens en wordt op het internet soms als e-card aangeboden.

Biografie

Amsterdam

Jacobs vader was ontwerper van kleding en haar moeder zijn Model (persoon)model. Als kleuter zwierf ze geregeld rond in vaders atelier - dat twaalf naaisters tewerkstelde - en soms ook in de ontwerpkamer met grote tekentafels, enorme vellen papier en rollen stof uit alle werelddelen.

Haar puberjaren bracht ze door op een oude katholieke kostschool annex klooster waar ze droomde van de schilderijen die ze later zou maken. Op haar zeventiende besloot ze met haar man het heft in eigen handen te nemen en verruilde het klooster voor een erotisch geladen zolder. Het jonge gezin had het niet breed en zwierf tegelijk de wereld rond. Geld voor verf was er niet en zo begon Jacobs met pastelkrijt te werken.

Portugal

Op haar twintigste trokken ze liftend en treinend naar Portugal en verkochten er na een expositie in een oud kerkje te Obidos haar eerste schilderij. Ze maakte er meerdere en verkocht er een paar, maar de kop was eraf. Terug in Nederland maakte ze de Sociale Academie af en beviel van een eerste kind, Mozes.

Californië

Terug op reis door Amerika langs galerieën en musea kocht het echtpaar een 45 jaar oude Chevrolet om onder het motto “a rich man’s dream and no money to spend” in Carmel-Valley te belanden waar ze gratis lessen mochten volgen met de kleine Mozes in de wasmand. Ook hier verkochten ze enkele schilderijen en ondertussen was ook een tweede baby op komst. Terug in Nederland betrok het koppel een flat in de Bijlmer. Twee kinderen, een hond, een oude Mercedes-Benz camper en een wereldkaart.

Marokko

Het zou niet lang duren of het gezin trok richting Marokko. Muntthee, couscous, het dagelijks gebed vanuit de moskee en de kinderen spelend op het strand vulden de dagen. Het zou een schat aan tekeningen opleveren, maar in het begin van de jaren tachtig als vrouw exposeren in een moslimland, bleek geen succes.

Terug in Nederland werkte Jacobs nu van de vroege ochtend tot de late avond en voor het eerst begon ze haar pastels uit te werken op triplex. Een lange weg van experimenteren met verschillende lagen vernis leidde uiteindelijk tot het verlangde resultaat.

Toulouse

Om even tot rust te komen verhuisde het gezin voor een jaar naar Zuid-Frankrijk. Ze huurden er een pastorie met een oud romaans kerkje in de achtertuin en een riviertje rond het domein. In dat jaar exposeerde Jacobs meermaals te Toulouse waar het impressionisme toen hoogtij vierde.

Hier ontstond het idee op experimentele, digitale kunst over te stappen. Na enige jaren van prullenbakken had Jacobs zich eindelijk een eigen concept te pakken: het knippen, plakken, scheuren en bijtekenen van postzegels om ze tot een kunstwerk te bewerken.

Nieuwe media kunstenares

Verschillende grafische programma’s kwamen op de markt en alras bespeelde Jacobs de computer als was hij een deel van haar lichaam. Haar hedendaagse werk is prikkelend, verfijnd en esthetisch en leidt tot kunst met wortels in de oude tijd, tastbaar gemaakt door moderne technieken.

Ze maakt gebruik van origineel Japans papier, een speciale printer met natuuridentieke verven en werkt de stukken daarna uit op houten panelen.

Het gezin woont momenteel ergens aan zee waar de geest gevoed wordt door de zilte lucht.

Tentoonstellingen en shows

Externe link