Onsterfelijken: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Oranjesam (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Harrydijkstra (overleg | bijdragen)
Regel 6: Regel 6:


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
De Onsterfelijken speelde een belangrijke rol tijdens de verovering van [[Babylon (Babel)|Babylon]] door [[Cyrus II de Grote]], de verovering van het [[Oude Egypte]] door [[Cambyses II]] en de verovering van koninkrijken in het westen van [[India]] door [[Darius I]]. Verder speelden ze een bepalende rol bij de [[Slag bij Thermopylae]] en bezetten ze delen van het [[Oude Griekenland]] onder [[Mardonius]].
De Onsterfelijken speelden een belangrijke rol tijdens de verovering van [[Babylon (Babel)|Babylon]] door [[Cyrus II de Grote]], de verovering van het [[Oude Egypte]] door [[Cambyses II]] en de verovering van koninkrijken in het westen van [[India]] door [[Darius I]]. Verder speelden ze een bepalende rol bij de [[Slag bij Thermopylae]] en bezetten ze delen van het [[Oude Griekenland]] onder [[Mardonius]].


==Bewapening==
==Bewapening==

Versie van 20 okt 2013 01:04

Onsterfelijken, afgebeeld in Susa

De Onsterfelijken was de benaming van de Griekse historicus Herodotus voor een elite krijgsmacht in het Perzische Rijk van de Achaemeniden. De Onsterfelijken waren zowel een keizerlijke garde als een legereenheid tijdens de Perzische Oorlogen.

Herodotus

Herodotus beschrijft de Onsterfelijken als de meest gevreesde legereenheid van het Perzische leger, bestaande uit precies 10.000 zwaar bewapende manschappen. Als één van deze soldaten gedood of ziek werd, werd deze meteen vervangen. Zo telde het aantal manschappen altijd 10.000, vandaar de naam "Onsterfelijken".

Geschiedenis

De Onsterfelijken speelden een belangrijke rol tijdens de verovering van Babylon door Cyrus II de Grote, de verovering van het Oude Egypte door Cambyses II en de verovering van koninkrijken in het westen van India door Darius I. Verder speelden ze een bepalende rol bij de Slag bij Thermopylae en bezetten ze delen van het Oude Griekenland onder Mardonius.

Bewapening

De Onsterfelijken waren bewapend met schilden, korte speren, zwaarden of grote dolken, pijl en boog. Onder hun gewaard droegen ze een schubbenpantser. Het regiment werd gevolgd door een karavaan van rijtuigen, kamelen en muilezels die benodigdheden meevoerden, samen met concubines en bedienden.

Als hoofddeksel droegen de Onsterfelijken een Perzische tiara, mogelijk ter bescherming van het gezicht voor wind en stof in de Perzische vlaktes.